FunX

Apple sterkste merk ter wereld? Lees dit eerst maar!

  1. Newschevron right
  2. Apple sterkste merk ter wereld? Lees dit eerst maar!
Deze week werd Apple gekozen tot het sterkste merk van de wereld. In de jaarlijkse top 100 van Brandz heeft het merk daarmee Google van de troon gestoten. Op zich niet zo heel verrassend natuurlijk want zeg nou zelf, bestaat er een betere telefoon dan de iPhone 4? En dan hebben we het nog niet eens gehad over die übersexy iPads en Macbooks. Maaaaaar, vinden mensen Apple nog wel zo’n geweldig merk als ze weten hoe de productie van al die iPhones en iPads tot stand komt?

Schokkend
De Britse krant The Observer kwam vorige week met enkele onthullende feiten over de arbeidsomstandigheden in Chinese fabrieken van Foxconn, waar de Apple producten worden gemaakt. De krant baseert zich op een onderzoek van twee NGO’s. Hier de schokkende resultaten:

- Overuren zijn eerder regel dan uitzondering: hoewel de werknemers officieel een 36-urig contract hebben werken ze gemiddeld 98 uur per maand over

- Werknemers die moesten voldoen aan de enorme vraag naar de eerste iPad werden onder druk gezet om soms maar een dag per twee weken vrij te nemen

- In de fabrieken worden slecht presterende werknemers publiekelijk vernederd voor de ogen van hun collega’s

- Werknemers verdienen gemiddeld nog geen euro per uur

- Slaapplaatsen in de fabriek zitten overvol en het gebruik ervan is onderworpen aan strenge regels. Zo was er een werknemer die na het gebruik van een föhn op papier moest erkennen dat nooit meer zijn haar zou föhnen in de slaapruimte en dat hij een grote fout heeft begaan.

- Na een serie zelfmoorden onder de arbeiders moesten alle werknemers een verklaring tekenen waarin ze beloven zich zelf niet van kant te maken.


Toezicht?
Het treft hier zo’n 500.000 werknemers! Het beste merk ter wereld heeft kennelijk dus ook de slechtste arbeidsomstandigheden ter wereld. Apple zegt zelf in een reactie dat ze duidelijk regels opstellen voor leveranciers en dat ze ook toezien op de naleving daarvan. Nou meneer Jobs, misschien moet u toch even checken of dat toezicht wel helemaal ok is.

Nog blij met je iPhone en iPad?
Deze week werd Apple gekozen tot het sterkste merk van de wereld. In de jaarlijkse top 100 van Brandz heeft het merk daarmee Google van de troon gestoten. Op zich niet zo heel verrassend natuurlijk want zeg nou zelf, bestaat er een betere telefoon dan de iPhone 4? En dan hebben we het nog niet eens gehad over die übersexy iPads en Macbooks. Maaaaaar,
vinden mensen Apple nog wel zo’n geweldig merk als ze weten hoe de productie van al die iPhones en iPads tot stand komt.
Ster advertentie
Ster advertentie