FunX

'Verborgen discriminatie in de theaterwereld'

  1. Newschevron right
  2. 'Verborgen discriminatie in de theaterwereld'
Het theaterstuk Barry & Mike over Barrack Obama en Michael Jackson gaat zaterdagavond in première. Hoofdrolspelers Raymi Sambo en Manoushka Zegelaar Breeveld waren vanochtend te gast in Start en spraken over de voorstelling en de verborgen discriminatie in de theaterwereld.

Verborgen discriminatie

Manoushka is zich pas in Nederland bewust geworden van haar huidskleur. Volgens haar houden mensen in Suriname zich er niet zo mee bezig. "Opgroeiend in Suriname heb je het er niet zo vaak over. Het wordt pas een issue als je hier komt wonen", vertelde de actrice tijdens FunX Start. "Ik moet wel zeggen dat ik heel erg zwart bewust ben geworden in Nederland, zeker in dat acteursvak waar je niet de mogelijkheid hebt om alle rollen te spelen", aldus Raymi. Volgens de acteur met Curaçaose roots worden bepaalde rollen alleen aan een acteur met een lichte huidskleur gekoppeld.

{source}
<iframe width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="http://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F64631259&show_artwork=false"></iframe>
{/source}

Hamlet & Othello

Raymi Sambo neemt de voorstellingen Hamlet en Othello onder de loep om de verborgen discriminatie te verduidelijken. Acteurs moeten iedere rol kunnen spelen, maar zo zit de Nederlandse theaterwereld volgens hem niet in elkaar. De Deense Hamlet is een rol die iedereen kan spelen, toch ziet hij maar weinig zwarte mensen die de rol van Hamlet krijgen. Daarentegen wordt de donkere rol Othello wel vaak gespeeld door een blanke acteur. "Dat wordt dan weer weerlegt naar: ja maar hij is een ontzettend goede acteur, die kan dat."

Op zoek naar oom Tom

Raymi blijft vechten tot het bittere eind om het verschil tussen zwart en wit te doen verdwijnen. Mede daarom is hij nu bezig met het theaterstuk Op zoek naar oom Tom, waarin hij teruggrijpt naar de slavernij in het boek 'De Negerhut van Oom Tom'. "Ik probeer in de voorstelling te kijken in hoeverre wij veranderd zijn." Hij vergelijkt samen met Ruurt de Maesschalck en Sergio IJssel de mentaliteit van toen met die van nu.

{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="http://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F64625805%3Fsecret_token%3Ds-0XZ8P&show_artwork=true&secret_url=true"></iframe>
{/source}

Bekende Nederlanders

Bekende Nederlanders zoals Jörgen Raymann, John Leerdam, Howard Komproe, Tofik Dibi en Denise Jannah geven in de voorstelling Barry & Mike korte lezingen en speeches, afgewisseld met de theater en muziek van Urban Myth. Voor het laatste nieuws over de voorstelling, check je de website.

Ster advertentie
Ster advertentie