FunX

Daniëll (20) was getuige van de gijzeling bij de Apple Store in Amsterdam

  1. Newschevron right
  2. Daniëll (20) was getuige van de gijzeling bij de Apple Store in Amsterdam

Het kan je gisteren niet ontgaan zijn: de gijzeling bij de Apple Store in Amsterdam. De beelden op social media waren onwerkelijk, maar stel je voor dat je nietsvermoedend in de stad bent en er ineens middenin zit. Het overkwam de 20-jarige Daniëll, die met zijn vrienden na school nog een drankje wilde drinken op het Leidseplein. In gesprek met Sander en Vonneke vertelt hij hoe hij de gijzeling heeft beleefd.

Pistool tegen hoofd

Daniëll zocht gisteren samen met een aantal medestudenten een mooi plekje uit in het hartje van Amsterdam om wat lekkers te nuttigen. "Maar voordat we het wisten, stond het hele Leidseplein vol met politie", vertelt hij in de radio-uitzending. De 20-jarige student zat achter het raam bij een bar die tussen de vijf á tien meter verwijderd was van de Apple Store.

Hij had vanuit daar goed zicht op de situatie. "Ik zag de gijzelaar een aantal keer tegen het raam van de Apple Store aantrappen. Verder zag ik dat hij een andere man vasthield en een pistool tegen zijn hoofd aandrukte."

Quote

Op een gegeven moment moesten we allemaal naar de lobby, omdat de situatie te onveilig werd.

Daniëll (20)

Onveilig

Vanuit de bar was ook goed te zien dat er enorm veel politie-eenheden op de been waren, waardoor Daniëll niet vreesde voor zijn eigen leven. "Maar het was wel echt heftig om iemand gegijzeld te zien worden."

Niet veel later kwamen agenten het café binnen om een aantal maatregelen met de aanwezigen door te nemen. "Op een gegeven moment moest het licht in de bar uit en even later moesten we allemaal naar de lobby, omdat de situatie te onveilig werd." Vanaf dat moment had Daniëll geen zicht meer op de situatie.

Goed afgelopen

Uiteindelijk heeft Daniël tot ongeveer 22:00 uur in de lobby gezeten. "Tot die tijd hebben we gewoon online filmpjes gekeken om de situatie op de voet te volgen. Ik was erg benieuwd hoe het zou aflopen." De politie adviseerde de aanwezigen om binnen te blijven, zelfs toen de gijzelaar was aangereden. "Uiteindelijk mochten we allemaal op eigen tempo weggaan, maar was het nog steeds niet duidelijk waar we precies heen konden."

Het is voor Daniëll niet de eerste keer dat hij over de gijzeling vertelt. Veel vrienden en familie zijn erg benieuwd naar wat hij heeft meegemaakt en de 20-jarige student is zelfs te gast bij Jinek vanavond om zijn verhaal te doen. "Ik ben erg blij dat het allemaal 'goed' is afgelopen."

Ster advertentie
Ster advertentie