FunX

Waarom zien we geen zwarte soldaten terug bij het herdenken van de Tweede Wereldoorlog?

foto: De Correspondent
  1. Newschevron right
  2. Waarom zien we geen zwarte soldaten terug bij het herdenken van de Tweede Wereldoorlog?

Elk jaar herdenken we de Tweede Wereldoorlog, de bijbehorende helden en slachtoffers. Ook in de filmwereld is het een veelgebruikt thema. Maar is het je wel eens opgevallen dat er bijna altijd alleen maar blanke gezichten te zien zijn bij het herdenken van deze oorlog?

Vergeten helden

Veel mensen weten niet dat er talloze Afro-Amerikaanse soldaten en bewoners uit de Nederlandse kolonies hebben geholpen om Nederland te bevrijden. Deze zijn echter niet terug te zien in films zoals Dunkirk en Saving Private Ryan. Naast dat hun aandeel vergeten wordt, werden ze bij terugkomst in een Amerika vol segregatie en racisme ook niet zo hartelijk ontvangen als de blanke soldaten. Ze werden door hun huidskleur als minderwaardig beschouwd en bedreigd, mishandeld of zelfs vermoord.

Waarom ontbreken deze helden in films en herdenkingen? De Correspondent schreef hier een artikel over in het kader van het project Verzwegen Geschiedenis.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Noord-Afrika

In dit artikel ligt de nadruk op de Afro-Amerikaanse soldaten, maar er waren er ook velen afkomstig uit onder andere Noord-Afrikaanse landen zoals Marokko. Zij vochten in het Franse leger en hebben ook meegestreden voor onze vrijheid.

Ster advertentie
Ster advertentie