FunX

7-jarige Yiğit vecht voor zijn leven. Dit is waarom zorgverzekeraars hem niet kunnen helpen

  1. Newschevron right
  2. 7-jarige Yiğit vecht voor zijn leven. Dit is waarom zorgverzekeraars hem niet kunnen helpen

Het verhaal van de 7-jarige Yiğit werd door bekend en onbekend Nederland gedeeld op social media. De kleine jongen lijdt aan neuroblastoom. Een moeilijk geneesbare vorm van kinderkanker, maar een peperdure behandeling in Amerika zou hem kunnen redden, zegt zijn familie. Zorgverzekeraar VGZ kan hen echter niet helpen.

actie

De familie van Yiğit is een petitie gestart om VGZ alsnog over te halen de behandeling te vergoeden.

Rotjoch repostte bovenstaande video via Winne, Jayh Jawson toonde zijn verbazing online en ruim vijf duizend anderen steunden de digitale actie. Toch kan VGZ niet meewerken aan deze behandeling van Yiğit. Woordvoerder van de verzekeraar, Jaap de Bruijn, vertelde vanavond aan Dyantha waarom.

EXPERIMENTEEL

Volgens Jaap leeft VGZ erg mee met Yiğit en zijn familie, maar kan de maatschappij helaas weinig doen.

"Een paar jaar geleden heeft Yiğit een experimentele behandeling gehad ook in Amerika. In de eerste instantie leek het daarna goed te gaan, maar nu is hij toch weer ernstig ziek geworden. De behandeling waar de familie nu haar hoop op heeft gevestigd, is echt een heel experimentele behandeling. Wetenschappers weten eigenlijk nog niet of die werkt of niet. En wij kunnen als zorgverzekeraar dan niet zomaar beslissen van nou 'weet je wat, we betalen gewoon die paar miljoen dollar en kijken wel wat er gebeurt'."

Negatief

Jaap voegde daaraan toe dat niet alleen het risico bestaat dat dure experimentele behandelingen geen effect hebben, maar ze zouden ook nog eens negatieve gevolgen kunnen hebben.

Wat de volgende stap wordt voor Yiğit en zijn familie is nog onduidelijk.

Ster advertentie
Ster advertentie