FunX

"Amsterdam Fashion Week mist duidelijke lijn"

  1. Newschevron right
  2. "Amsterdam Fashion Week mist duidelijke lijn"
Als er iemand verstand heeft van mode, dan is het wel Cécile Narinx, de hoofdredactrice van de Nederlandse Elle. Ze kwam vanochtend langs in de FunX ochtendshow om te babbelen over de Elle Style Awards die gisteravond plaatsvonden, maar ze moest ook het één en ander kwijt over de Amsterdam Fashion Week.

Amsterdam Fashion Week

Cécile Narinx zei vanochtend in Start dat ze de Amsterdam Fashion Week niet al te belangrijk vindt. "Het programma is niet van dien aard dat je er naartoe moet." De hoofdredactrice vindt de modeweek niet wat het zou moeten of kunnen zijn. "Er zou een duidelijke lijn en signatuur in kunnen en moeten zitten. Alle ontwerpers die er in Nederland toe doen, zouden erbij moeten zijn." Daarmee doelt ze overigens niet op namen zoals die van ontwerpersduo Viktor & Rolf, want die vindt ze te groot om in Nederland te showen. "Maar er zijn een aantal namen die er zouden moeten staan, zoals een Monique van Heist of Bas Kosters."

Typisch Nederlands

Parijs is een belangrijke stad voor mode, maar Amsterdam moet volgens Cécile niet zo willen worden. "We moeten zoeken waar we wel goed in zijn. Wat typisch Nederlands is." Als voorbeeld noemt ze de Deense hoofdstad Kopenhagen: "Daar hebben ze een hele goede modeweek, waar hele goede inkopers komen. De Fashion Week is namelijk niet alleen voor het publiek, maar met name voor inkopers." Wat haar opvalt is dat de belangrijkste inkopers deze week allemaal in Parijs en Milaan zitten. "Waarom zou je die shows [in Amsterdam] dan houden? Dat is een kapitale denkfout."

{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F76105997%3Fsecret_token%3Ds-vXtql"></iframe>
{/source}

Elle Style Awards

Cécile is de afgelopen weken vooral bezig geweest met de organisatie van de Elle Style Awards, waarmee haar blad de Fashion Week inluidde. Upcoming stylisten Maartje van Laar, Lara Verheijden en Pascal Joël Weber streden daarin om de Elle Style Award. Volgens Cécile is één aspect ieder jaar weer hetzelfde: de ontwerpers proberen allemaal zo veel mogelijk kleding te gebruiken. "Een keuze maken en het weglaten van kledingstukken was weer het moeilijkst."

Pascal Joël Weber

Als grootste verschil tussen de drie finalisten van de Elle Style Awards, noemt Cécile hun voorbereiding. De ene deed het veel meer uit gevoel en de ander, in dit geval winnaar Pascal Joël Weber, heeft ontzettend veel werk gemaakt van de voorbereiding. "Daar was ik echt van onder de indruk," zegt Cécile.

Voorbereiding

Cécile vertelt hoe Pascal Joël zich heeft verdiept in de thema's Jesus Christ Superstar en The Sound of Music. Hij heeft foto's, printshots, afdrukken en collages gemaakt van de films. Ook schetste hij alle types en maakte hij een overzicht van alle zonsondergangen in Jesus Christ Superstar, om die vervolgens te gebruiken als kleurpalet. Dat soort kleine details zag je terug in zijn show en daarom vond Cécile het adembenemend en spectaculair. "Hij is 28 en nog bezig met papier knippen scheuren en schetsen." De enige valkuil die ze voor hem kan ontdekken, is dat hij het te mooi wil doen. "Het is iets te matchy matchy, te mooi en te lief, het mag best wel wat ruiger."

{source}
<iframe width="550" height="309" src="http://www.youtube.com/embed/vBzDh6fPP6Q" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
{/source}

Ster advertentie
Ster advertentie