FunX

Eric Corton: "Baby gestikt na drie dagen in rook"

  1. Newschevron right
  2. Eric Corton: "Baby gestikt na drie dagen in rook"
Serious Request is onlangs van start gegaan op 3FM en daarom ging Eric Corton als ambassadeur van het Rode Kruis naar Malawi. Hij deed verslag van de problematiek rondom babysterfte. Wat hem opviel is dat de afstanden tussen het platteland en de medische voorzieningen heel groot zijn en dat mensen slecht of onvoldoende ingelicht worden over een zwangerschap. Ze kunnen zich niet laten controleren door een arts omdat de afstand heel groot is. Als ze twee dagen reizen naar het ziekenhuis, dan kunnen ze dagen niet werken op het land. "In zo'n land betekent dat, dat je geen eten hebt."

Babysterfte

De babysterftecijfers liggen volgens Eric in Malawi tien keer zo hoog als in Nederland. Tijdens zijn reis door Malawi hoorde hij daar verschillende verhalen over. De meeste indruk maakte een vrouw die al vroeg haar baby zag sterven. "Ze beviel na zeven maanden van een baby, dat is best vroeg, maar het kind kon blijven leven." De vrouw had geen tijd om het kind naar het ziekenhuis in de grote stad te brengen, dus ging ze naar een lokale traditionele arts voor informatie. Hij zei tegen haar: "Hou het kindje warm, leg het in je hut en steek een vuurtje aan, dan blijft het lekker warm." Eric kon dit niet geloven toen hij het verhaal van haar hoorde: "Moet je je voorstellen dat de longetjes van dat kind nog niet volgroeid zijn. Dat kind heeft drie dagen liggen stikken in de rook. Ze wist niet dat ze iets verkeerd deed. Met een deken er omheen en de borst geven, was het kind nog in leven geweest. Dat zijn pijnlijke simpele verhalen van hoe dingen mis gaan, omdat mensen niet goed ingelicht zijn of worden. Voorlichting is dus een heel belangrijk onderdeel."

Kritiek op Serious Request

Op Serious Request is vaker kritiek gekomen, maar daar begrijpt Eric niets van. Drie jongens sluiten zich op en eten niet, maar we doen het allemaal voor één doel: het tegen gaan van hoge babysterftecijfers wereldwijd, in samenwerking met het Rode Kruis. Dit jaar kwam het JOVD met een artikel waarbij ze hun vraagtekens zetten bij Serious Request. "Als je het stuk leest, dan is er niet goed over nagedacht. Er staan totale onwaarheden in, zoals dat het Rode Kruis een onefficiënte organisatie zou zijn." Al het geld dat 3fm ophaalt met Serious Request gaat volgens Eric direct naar het Rode Kruis. "Het Rode Kruis heeft daar tussen de 2,5 en 3 procent nodig om het overheidstechnisch te organiseren zodat het goed terecht komt. Als je dat niet doet, dan komt dat geld daar niet. Het is minimaal gehouden. Het is dus een onzinnig statement en slaat helemaal nergens op."

Buitenland

Eric Corton werkt al jaren voor 3FM, houdt ontzettend van zijn baan, maar denkt langzaam na over verandering. Hij is ervan overtuigd dat pop- en rockmuziek voor jongeren is die bepaalde dingen anders willen. "Ik wil die dingen niet meer anders. Ik vind sommige dingen nu wel prima. Ergens komt er een moment dat dat ophoudt." Zo heeft de dj van 3FM al vanaf kleins af aan de droom om permanent een tijdje in het buitenland te werken. "Het zou misschien via het Rode Kruis kunnen. Het heeft nog geen vorm, maar het is nog wel een droom."

{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F72070852"></iframe>
{/source}
Ster advertentie
Ster advertentie