FunX

Opgeven is falen

  1. Newschevron right
  2. Opgeven is falen
Van schoonmaker bij een visboer naar oprichter en directeur van een architectenbureau: het succesverhaal van Ergün Erkoçu. Op zondag 5 april vertelt Ergün je in Hi5 alles over zijn visie op architectuur en stelt hij een vacature beschikbaar binnen zijn bedrijf.


Zes jaar geleden studeerde de 29e jarige architect af aan de academie van Bouwkunst van de Hogeschool in Rotterdam. Zijn afstudeeropdracht Moskee volgens het Poldermodel werd zo goed ontvangen dat hij samen met drie andere klasgenoten een bedrijf startte. De vier hielden zich bezig met de betekenis van de moskee in de Nederlandse samenleving. Dit hebben ze zo’n vier jaar gedaan, totdat Ergün in 2007 zijn studie Architectuur afrondde en besloot te stoppen met het bedrijf.

Niet met werken, want hij zette daarna zijn eigen bedrijf CONCEPT0031 op. Hiermee probeert hij de diepte in de architectuur op te zoeken. “Kijk verder dan de mooiheid en de uitstraling van een gebouw en zie de mogelijkheden om een gebouw, mensen en disciplines met elkaar in contact te brengen”.

Door gesprekken, debatten en exposities probeert Ergün architectuur meer betekenis te geven. “Het is makkelijk om naar eigen inzicht een plein in te richten zodat het mooi is, maar is het functioneel? Als je met de jongeren die daar hangen in gesprek gaat en vraagt wat ze daar doen en waarom het plein zo belangrijk is dan krijg je ook beter inzicht in wat de behoefte van de gebruiker is en kun jij je inzichten daarop loslaten”.

In januari 2009 kreeg Ergün namens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de GoodPracticePrijs 2008. Hij kreeg deze prijs omdat hij door zijn personeelsbeleid de diversiteit binnen de samenleving erkent en praktiseert. Binnen het bedrijf heeft Ergün nu vier medewerkers van 21 t/m 29 jaar. Bij het aannamebeleid hanteert Ergün de volgende methode: “Ik sta heel erg open voor wat mensen zeggen, denken en hoe ze tegen het leven aankijken. Een CV is daarin secundair”.


Als je ambitie hebt moet je ook doorpakken. Daarom brengt Ergün op 7 april ook een boek uit. In “De Moskee” geven verschillende mensen zoals politicus Frits Bolkestein en Tariq Ramadan hun visie op de toekomst van de moskee in de samenleving.

Als Ergün iets zou moeten meegeven aan jongeren die zich op de drempel van de arbeidsmarkt bevinden dan zou het zijn:

- Geef niet zomaar op. “Ik heb me wel eens extra moeten bewijzen omdat mensen niet in me geloofden of me in een hokje plaatsten. Ik heb al die vooroordelen ten gunste van mezelf gebruikt en het heeft me een extra boost gegeven om door te zetten en ze ongelijk te geven”.

- Laat jezelf horen. “Na het idee van de poldermoskee hebben we verder doorgepakt. Je kan ervoor kiezen om blij te zijn met het succes van je idee en een andere baan te gaan zoeken of je pakt verder door op je succesvolle idee en je begint je eigen bedrijf”.


Zondag 5 april is Ergün te gast in Hi5. In deze uitzending stelt hij deze week de volgende vacature ter beschikking:


CONCEPT0031 is op zoek naar een GONNABEE!!

- van intern administratief werk tot het organiseren van debatten en keukentafel gesprekken
- je werkt 18 uur per week
- je hebt de volgende eigenschappen: Kantgerichtheid, assertief, integer, kunnen improviseren, flexibel, accuraat, stressbestendig, geëngageerd en ambitieus. Affiniteit met het culturele werkveld en architectuur is een pre.


Wil jij op de vacature reageren of heb jij vragen aan Ergün, mail dan nu hi5@funx.nl

Ster advertentie
Ster advertentie