FunX

"Drank kan verschil zijn tussen havo en vmbo"

  1. Newschevron right
  2. "Drank kan verschil zijn tussen havo en vmbo"
Amsterdamse cafés zijn binnenkort de pineut als ze dronken mensen binnen hun deuren hebben. Het kan ze een week of een maand sluiting kosten en bij de derde keer is het afgelopen. Deze wet bestaat al tientallen jaren en mede daarom ging Zarayda maandagavond op onderzoek uit met de stelling: 'Het is normaal om in een café dronken te worden.' 65% was het daar uiteindelijk mee eens.



Drank verschil havo / vmbo
Wetenschapsjournalist Mark Miras schreef het boek Heftige Hersens over wat er gebeurd in je brein. Hij vertelde Zarayda dat drank vergif is voor je hersenen: "Als je veel drinkt en vaak over de grens gaat, dus totaal bewusteloos raken, dan zie je dat het bij jongeren blijvende schade kan geven. Dat kan het verschil maken tussen havo en vmbo."



Alcoholverslaving
Joël dronk op de top van zijn alcoholverslaving drie liter wodka per dag, maar is inmiddels al twee jaar clean. Hoe heeft het zijn leven veranderd en hoe denkt hij over de stelling?



Facebook
Ook op Facebook barstte de discussie los. Zo vindt Brian het raar: "Daarvoor is een café toch juist?" Noura begrijpt het ook niet: "Cafés zijn er toch voor mensen die uit willen gaan en daarbij drinken? Als het niet meer in cafés mag, waar moeten ze dan naartoe?" Jordan snapt dronken mensen niet: "Dronken worden is niet normaal," zegt hij op Facebook. Karin denkt dat je beter thuis dronken kunt worden: "Dat scheelt een boel geld en de ruzies worden er een stuk minder door als niet iedereen dronken is."
Ster advertentie
Ster advertentie