FunX

Straatvoetbalster Rocky over haar coming out: "Mijn enige liefde was voetbal, ik sliep letterlijk met een bal in bed"

  1. Newschevron right
  2. Straatvoetbalster Rocky over haar coming out: "Mijn enige liefde was voetbal, ik sliep letterlijk met een bal in bed"

Rocky Hehakaija, de koningin van het straatvoetbal, was vanochtend in Start met Fernando aanwezig om te praten over de Pride Week. Hoe beleefde zij haar coming out? En wat vindt zij ervan dat homoseksualiteit nog steeds een taboe is in het betaald voetbal?

"Ik heb nooit een ongemakkelijk coming out-gesprek moeten voeren." - Rocky

Seksualiteit

Voor Rocky betekent de Pride Week een week vol met gezelligheid en een week waarin ze écht haarzelf kan zijn. Zelf kwam de straatvoetbalster er vrij laat achter dat ze op vrouwen viel. "Mijn seksualiteit kwam laat op gang, ik was altijd bezig met sport", vertelt ze. "Mijn enige liefde was voetbal, ik sliep letterlijk met een bal in bed." Pas toen haar teamgenootjes langzamerhand ontdekten dat ze op vrouwen vielen, viel bij Rocky ook het kwartje. "Ik dacht: o wacht even, dit is waarom ik nooit geïnteresseerd was in jongens. Alleen om een panna te geven!"

Coming out

Omdat Rocky het liefst alle confrontatie mijdt - ze noemt zichzelf een 'struisvogel' - vertelde ze het aan niemand. Tot haar moeder op een dag binnenkwam en vroeg of ze een vriendin had. "Ik zei 'ja'. Mijn moeder liep weg en kwam toen later terug en zei: 'Ik hoop dat je geen moeilijk leven zult hebben en dat mensen je zullen accepteren'. Dat was mijn coming out", vertelt Rocky. "Ik heb nooit een ongemakkelijk coming out-gesprek moeten voeren."

Seksisme

Rocky heeft weinig last gehad van mensen die haar geaardheid niet accepteren. Wel heeft ze last gehad van seksisme "In de zin van: 'Hè voetballer, manwijf, ben je nou een jongen of meisje?'". Dat gebeurt tot op de dag van vandaag nog steeds. "De maatschappij wil laten weten: jij bent anders en dat is niet oké."

Homoseksualiteit in voetbal

Homoseksualiteit blijft een issue in de wereld van het betaald voetbal, vooral in het mannenvoetbal. Onlangs kwam een Premier League-voetballer anoniem uit de kast in The Sun. Rocky begrijpt wel waarom deze voetballer koos om het anoniem te doen. "Ik denk dat hij bang is dat zijn carrière dan voorbij is. Niet alleen zijn carrière, maar ook privé. Ik denk dat de backlash die je daarop krijgt als topatleet - vooral als man - enorm is", zegt ze. "Tegelijkertijd denk ik dat als iemand het eindelijk zou doen, hij ook veel love en support zou krijgen."

De kans is volgens Rocky groot dat als er een mannelijke voetballer openlijk uit de kast komt, zijn carrière meteen voorbij is en hij verder moet als activist. Ze vergelijkt het met Colin Kaepernick, de American footballer die wereldwijd bekend werd door zijn protest tegen politiegeweld en racisme. Het zorgde ervoor dat hij bij geen enkele club meer aan de slag kon.

PRIDE: BE YOU, DO YOU

Pride Amsterdam ziet er dit jaar door de coronacrisis anders uit dan normaal. Maar dat betekent niet dat er geen Pride gevierd kan worden! Op FunX hoor en lees je de hele week bijzondere verhalen van mensen uit de LHBTIQ+-gemeenschap. Check FunX.nl/pride voor alle verhalen.

Ster advertentie
Ster advertentie