FunX

Bibi Fadlalla maakt een documentaire over kroeshaar: 'Dat haar'

  1. Newschevron right
  2. Bibi Fadlalla maakt een documentaire over kroeshaar: 'Dat haar'

Bibi Fadlalla is journalist en documentairemaakster. Aankomende zondag wordt haar documentaire 'Dat Haar' uitgezonden op NPO3. De film gaat over de 12-jarige Kaylee, die vanuit Lesotho geadopteerd werd en in een klein dorp in Friesland terechtkwam. Het meisje heeft veel last van haar kroeshaar, dat maar al te vaak wordt omschreven als ''dat haar!".

'Gewoon' haar

Kaylee en haar moeder hebben geen idee hoe ze Kaylees kroeshaar moeten verzorgen. Op school is ze het enige meisje met kroeshaar en ook niemand in haar omgeving kan haar goede raad geven. Kaylee heeft liever 'gewoon' haar, zoals iedereen bij haar op school: ''Ik wil er ook gewoon doorheen kunnen komen.'' In de documentaire gaat met Kaylee en haar moeder voor het eerst naar een black hair kapper, waar het meisje voor het eerst te horen dat ze gewoon prachtig haar heeft!

belemmering

Eva belde in Start met de documentairemaakster. Niet om kunnen gaan met kroeshaar is iets wat veel voorkomt, vooral in kleine dorpjes. Maar ook in de Randstad wordt het vaak gezien als een belemmering. Volgens Bibi moeten vaak zwarte meisjes nog van hun haar leren houden.

''Het is niet vanzelfsprekend om als zwart meisje meteen van je haar te houden. Zeker als je opgroeit in een witte samenleving.''

De documentaire is te zien op 13 november om 23:55 op NPO3 en op 11 december om 19:25 op NPO3. Bekijk hier alvast de trailer:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie