FunX

Wereldmeisjesdag: Cyrilein (23) voor een dag leider van politieke partij

foto: YouTube: Plan International Nederland
  1. Newschevron right
  2. Wereldmeisjesdag: Cyrilein (23) voor een dag leider van politieke partij

Het is vandaag Wereldmeisjesdag en Plan International vraagt dit jaar extra aandacht voor leiderschap onder meisjes. Wereldwijd worden de hele week verschillende leiderschapsposities overgenomen door meisjes, oftewel #GirlsTakeover! Alles om aandacht te vragen voor meisjes- en vrouwenrechten. De 23-jarige Cyrilein was deze week voor één dag de partijleider van de PvdA en vertelde hoe dat was in Start met Fernando.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gelijke rechten

Gelijke rechten en kansen tussen meisjes en jongens zijn belangrijk. In ontwikkelingslanden is de kloof groot, maar ook in welvarende landen als Nederland speelt dit probleem. Uit een onderzoek van Plan International Nederland blijkt dat driekwart van de meisjes in Nederland denkt dat het voor vrouwen moeilijker is dan voor mannen om een leidinggevende functie te krijgen. Ook is 73 procent van de meisjes van mening dat vrouwelijke leiders harder moeten werken om gerespecteerd te worden dan mannelijke leiders.

Takeover

Cyrilein mocht de functie van partijleider Lodewijk Asscher voor een dag overnemen en opende zo de fractievergadering van de PvdA om daar een speech geven. Haar keuze om een speech te geven voor die partij? Cyrilein legt uit:

"Een politieke partij is natuurlijk dé plek waar je beleid maakt en direct invloed kan hebben op meisjes- en vrouwenrechten. Wat wil je nog meer dan het in Den Haag hebben over wat je goed vindt?"

Speech

In haar speech had Cyrilein het over hoe belangrijk het is om verschillende meisjes aan het woord te laten. "Mijn advies voor Asscher was: ga luisteren naar meisjes en accepteer dat meisjes heel verschillend zijn en verschillende problemen hebben en dat daarvoor oplossingen nodig zijn. Dat werd goed aangenomen."

Rolmodellen

Cyrilein vindt dat er meer gezorgd moet worden voor rolmodellen. Die zijn er volgens haar wel, maar nog niet genoeg. Vooral in de politiek.

"Als je kijkt naar de politiek, is minder dan een derde van de Kamerleden een vrouw. Als je dan gaat kijken naar vrouwen van kleur of met een migratieachtergrond, zijn het er nog geen tien. [...] Daarom denk ik dat die takeovers in eerste instantie superbelangrijk zijn om te laten zien dat we er zijn en dat we voor onszelf opkomen. Zo gaan jongere meiden ook zoiets hebben van: dit kan en wil ik ook."

Ster advertentie
Ster advertentie