FunX

Euthanasie bij terminale ziekte logisch?

  1. Newschevron right
  2. Euthanasie bij terminale ziekte logisch?
In de aangrijpende documentaire Nachtvlinder koos de 26-jarige Priscilla voor euthanasie, omdat ze ongeneeslijk ziek was. De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde wil jongeren met deze docu bewuster maken van de euthanasie-mogelijkheden. Daarom was de stelling woensdag bij CritiX: 'Als je ongeneeslijk ziek bent, is het logisch dat je euthanasie pleegt'. 65,5% was het hiermee oneens.

Luisteraar Fatima vertelde Zarayda dat ze niet wist of ze het eens of oneens moest zijn met de stelling. “Ik denk dat het twee kanten heeft want je kan zeggen dat een persoon dankbaar moet zijn dat hij/zij nog leeft, hoe lang dat ook mag duren, maar je kan je ook voorstellen hoe ondraaglijk de pijn kan zijn.”

Stefanie van de Vereniging voor Euthanasie liet Zarayda weten dat het belangrijk is om over je levenseinde na te denken, of je nu jong of oud bent. “Ook als je jong bent, kan er plotseling iets gebeuren waardoor je erover na moet denken. Stel je voor: je rijdt met je brommer tegen een boom en raakt in coma, dan kan je niet meer zeggen wat je wilt en dan kan iemand anders niet voor jou om euthanasie vragen dus dan gebeurt er misschien niet wat je wilt.”

{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F98656103"></iframe>
{/source}

Facebook

Priscilla = eens
‘Als je een lange lijdensweg vol pijn te wachten staat, ja.’

Mara = oneens
‘Niet logisch, maar ergens wel te begrijpen.’

Renko = eens
‘Lijkt me voor de familie en de persoon zelf de kortste en minst pijnloze oplossing, echter de persoon zelf beslist.’

Evelien = eens
‘Ik vind dat je waardig mag sterven. Heb veel mensen zien sterven met een te lange lijdensweg en dat is onmenselijk, dat verdiend niemand.’

Ster advertentie
Ster advertentie