FunX

Wordt Shona Shukrula de eerste vrouwelijke scheidsrechter in betaald voetbal?

  1. Newschevron right
  2. Wordt Shona Shukrula de eerste vrouwelijke scheidsrechter in betaald voetbal?

Shona Shukrula is hard op weg om de eerste vrouwelijke scheidsrechter in het betaald voetbal te worden. De 26-jarige vrouw heeft haar KNVB-scheidsrechtersopleiding afgerond en heeft volgens Eredivisiescheidsrechter Kevin Blom het talent en de potentie om het betaald voetbal te bereiken. Fernando nodigde Shona uit in de studio om te praten over haar ambities.

fluiten

Shona voetbalde voorheen altijd, maar kwam per toeval in de wereld van het scheidsen terecht. Ze begon met fluiten bij de jongere teams en kreeg daar veel positieve opmerkingen. De complimenten motiveerde haar om verder te gaan in het scheidsen: ''Vervolgens ben ik door mijn club goed begeleid naar de opleiding bij de KNVB.'' Shona hoopt over een aantal jaren te mogen fluiten in de Jupiler League. En wie weet is er ook nog een toekomst voor haar als scheidsrechter in de eredivisie.

Eigen stijl

Elke scheidsrechter heeft een eigen stijl, dus ook Shona. Ze bereid zich graag goed voor op wedstrijden door goed geslapen te hebben, rustig op te staan en vlak voor de wedstrijd nog even te relaxen in de kleedkamer. Alles om gefocust en relaxt op het veld te staan. Tijdens de wedstrijd probeert Shona om niet te veel in te grijpen en op een menselijke manier met conflicten om te gaan.

''Ik hou van iedereen lekker doorlaten voetballen en niet te veel fluiten. Ik kan goed omgaan met emoties op het veld, ik begrijp die heel goed.''

Vrouw in een mannenwereld

Het komt niet heel vaak voor dat er een vrouw een voetbalwedstrijd fluit. Daarom kijken mensen soms vreemd op als ze Shona het veld op zien stappen als scheidsrechter:''In het begin zijn mensen wel een beetje verrast." Maar vervelende reacties, krijgt ze niet. De mensen hebben vertrouwen in haar: Als de KNVB mij inzet, dan is dat niet voor niets.''

INTROSPEL

Shona is een groot voetballiefhebber. Maar herkent ze ook alle voetballiederen? Fernando daagt haar uit voor het introspel.

DUITSE SCHEIDSRECHTER

Shona Shukrula is niet de enige vrouw met ambities in het het betaalde mannenvoetbal. In Duitsland maakte er dit jaar een vrouwelijke scheidsrechter haar debuut in de Bundesliga. Bibiana Steinhuis fluit nu regelmatig wedstrijden in deze competitie. Zij hoopt dat er meer vrouwen zullen volgen en het onderscheid tussen mannelijke en vrouwelijke scheidsrechters zal verdwijnen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie