FunX

Dit is wat Vunzige Deuntjes doet om seksuele intimidatie te voorkomen

foto: Vunzige Deuntjes
  1. Newschevron right
  2. Dit is wat Vunzige Deuntjes doet om seksuele intimidatie te voorkomen

Seksuele intimidatie in het nachtleven komt helaas nog altijd voor. Afgelopen maandag had Dyantha in Jouw Stad Amsterdam Thomas Gurney-Champion van Vunzige Deuntjes aan de telefoon om hem te vragen wat ze op Vunzige Deuntjes doen tegen seksuele intimidatie. En daar komt best een verrassend antwoord uit.

'orde van de dag'

Thomas geeft in de uitzending aan dat seksuele intimidatie "helaas aan de orde van de dag is in het nachtleven."

"Wij proberen daar als organisatie op in te spelen, want ook wij hebben wel eens meegemaakt dat - meestal - vrouwen bij onze evenementen bijvoorbeeld zijn betast op een manier die zij niet fijn vinden. Wij proberen daar in een volgende editie leuk op in te spelen met een bepaald thema/verkleedfeest. Zo zorg je er voor dat die paar rotte appels die er tussen zitten en dat doen zich eigenlijk niet zo op hun gemak voelen om nog een keer naar ons toe te komen."

programmering

Als Dyantha aangeeft dat dat best ver gaat, themafeestjes bedenken omdat mensen zich op een 'normaal feest' vrij genoeg voelen om anderen te betasten, geeft Thomas haar gelijk. "Het gaat inderdaad heel ver en het is heel jammer dat dit gebeurt. Overigens is het niet het enige wat wij doen: we kijken ook naar de programmering. Of we dat op een bepaalde manier kunnen insteken. Vooral 'vrouwvriendelijke en gezellige muziek' werkt vaak om zulke dingen te voorkomen."

"Als je bijvoorbeeld een avond met harde trap-muziek draait in vergelijking met een avond Nederlandstalige urban-hitjes, merk je toch dat op die trap-avond de sfeer grimmiger kan worden. Dan komt iets als seksuele intimidatie misschien ook vaker voor."

verschil in steden

Vunzige Deuntjes wordt in enorm veel steden in Nederland en Belgiƫ georganiseerd en Thomas geeft aan dat hij wel dergelijk merkt dat in de ene stad meer seksuele intimidatie voorkomt dan in de andere. "In Amsterdam krijgen wij heel weinig klachten", vertelt hij. "Wat we vaak merken is een stijgend aantal meldingen na een aantal edities in een nieuwe stad."

"Ons concept is populair bij vrouwen. Bij een eerste editie in een nieuwe stad is vaak 75 tot 80 procent van de bezoeker vrouw. Daarna horen mannen dat en gaan zij dus ook naar ons feest toe. Vaak merken we dat we na een paar edities klachten krijgen over vervelende jongens op de dansvloer. Dan is het tijd voor zo'n verkleedfeestje waardoor die personen zich niet geroepen voelen om te komen."

beveiliger

Wat je moet doen als je wordt lastig gevallen op een feest als Vunzige Deuntjes? "Ik zou in ieder geval adviseren om wel naar een beveiliger of organisator toe te stappen", adviseert Thomas. "Je kunt ook later een bericht naar ons sturen, maar we horen het het liefst op de avond zelf. Dan gaan we naar een beveiliger toe en verhaal halen. En indien nodig zetten we die persoon eruit."

Ster advertentie
Ster advertentie