FunX

Jongeren doorbreken het 'Indisch zwijgen' van hun grootouders

foto: Instagram: Rozemarijn Romeijn
  1. Newschevron right
  2. Jongeren doorbreken het 'Indisch zwijgen' van hun grootouders

Op 5 mei vieren we in Nederland de bevrijding. Maar op Nederlands-Indië was de Tweede Wereldoorlog toen nog helemaal niet afgelopen. Wat speelde zich af in voormalig Nederlands-Indië en op de Molukken en hoe kwamen honderdduizenden mensen van daar naar Nederland? Theatermaker Rozemarijn Romeijn maakte met een groep jongeren de audiotour Ada apa, opa? over de verhalen van hun Indonesische grootouders. Hiermee verbreken ze het zogenaamde 'Indisch zwijgen' van hun opa's en oma's.

Jongeren doorbreken 'Indisch zwijgen' van hun grootouders met nieuw project!

Indisch zwijgen

In de Indische cultuur wordt er over het algemeen niet snel gesproken over de nare gebeurtenissen die tijdens en na de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden in families. Het project 'Indisch zwijgen' probeert dat te verbreken: "Er zijn natuurlijk heel veel ellendige zaken gebeurd die nog steeds het leven van vele families en generaties beïnvloeden en daar wordt weinig over gesproken."

De jongeren die aan dit project deelnamen zijn met hun familie toch het gesprek over de periode tussen 1942 en 1965 aangegaan. Ze deden stamboomonderzoek, spraken met opa’s en oma’s en speurden de zolder af.
"Het was heel bijzonder, heel emotioneel en heel spannend voor de jongeren omdat ze vooraf niet wisten wat ze zouden tegenkomen in hun familie, welke verhalen ze zouden opgraven en of dat fijne of niet zulke fijne verhalen zijn."

Opluchting

Uit de gesprekken kwamen mooie verhalen naar voren. Volgens Rozemarijn vonden niet alleen de kleinkinderen het fijn om meer over hun familiegeschiedenis te weten te komen, maar was het ook voor de grootouders een opluchting om het zwijgen te doorbreken. "Eigenlijk merkten we dat grootouders het nu ook heel fijn vinden om toch te praten. Dat dat dus best wel lang de tijd nodig heeft gehad, maar dat het nu ook oplucht om erover te praten."

Benieuwd naar alle bijzondere verhalen die uit dit project zijn gekomen? Je kunt ze hier terugluisteren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie