FunX

Ilayda (17) stopte met school om carrière te maken als nagelstyliste

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Ilayda (17) stopte met school om carrière te maken als nagelstyliste

Is een diploma nodig voor succes? Niet altijd en dat bewijst de 17-jarige Ilayda! Zij stopte namelijk met school om zich volledig te focussen op haar carrière als nagelstyliste. Ze vertelde er meer over in Start met Fernando.

Ilayda (17) stopte met school om carrière te maken als nagelstyliste

Leerplicht onder indruk

Ilayda vertelt dat haar school achter haar idee stond om te stoppen. Haar mentor raadde haar zelfs aan om volledig te gaan voor haar carrière als nagelstyliste. Ook haar ouders stonden achter Ilayda's keuze. "Ze wisten dat ik goed bezig ben", legt Ilayda uit. Echter, Ilayda moest nog wel in gesprek met een leerplichtambtenaar, aangezien ze minderjarig is. De leerplichtambtenaar was uiteindelijk zo onder de indruk van wat Ilayda op zo'n jonge leeftijd al heeft bereikt, dat ze vrijstelling kreeg voor school en zich volledig mag focussen op haar onderneming.

Eerste cursus op haar veertiende

Het plan om nagelstyliste te worden ontstond nadat Ilayda op haar veertiende aan haar moeder vertelde dat ze aan het werk wilde. "Toen zei mijn moeder: 'Wat dacht je misschien van nagels zetten?'" Dat plan zag Ilayda wel zitten. Zo begon ze op haar veertiende al met haar eerste cursus en startte ze langzaamaan haar eigen nagelbedrijf. "Toen ik begon met nagels, ging het zo goed dat ik het niet meer naar m'n zin had op school en dacht: ik kom veel verder met dit, dan als ik verder zou gaan met school. Dat geldt niet voor iedereen, maar in mijn geval wel."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ambitieuze toekomstplannen

Inmiddels heeft Ilayda maar liefst tien certificaten, klanten in heel Nederland en hebben haar vader en broers een tuinhuisje voor haar gebouwd, dat ze nu gebruikt als nagelsalon. Maar Ilayda is ontzettend ambitieus en heeft haar plannen voor de toekomst al helemaal uitgestippeld. "Ik werk nu in het tuinhuisje, maar ik hoop binnen een jaar een salon te hebben. Het liefst in Utrecht", vertelt ze.

Je vraagt je nu misschien af wat Ilayda's geheim eigenlijk is. Waarom gaat het zo goed met haar bedrijfje? "Omdat ik het goed doe", vertelt ze lachend. "Iedereen werkt op een andere manier. Ik hoor bijvoorbeeld van verschillende klanten dat ik heel strak vijl en alles heel mooi plaats." Ilayda benadrukt ook hoe belangrijk het is om er gevoel voor te hebben: "Je kunt twee jaar lang oefenen, maar als je het niet kan, dan kan je het niet."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niet terug naar school

Wat betreft studeren denkt Ilayda er op dit moment niet aan om ooit terug naar school te gaan. "Als nagelstyliste denk ik: stoppen meiden ooit met nagels doen? Dat denk ik niet. En stel er gebeurt iets, dan kan ik altijd weer terug naar school. Je bent nooit te oud om te leren."

Voor alle jongeren die de ambitie hebben om, zoals Ilayda, een eigen bedrijfje te beginnen, wil Ilayda niet meteen aanraden om te stoppen met school. "Ik vind dat als je iets wilt doen, dat je het altijd kunt proberen. Kijk, ik zeg niet meteen: 'Stop met school.' Als je een bedrijf wilt beginnen, kan je altijd een eerste stap proberen te nemen. Als het niet lukt, dan lukt het niet en ga je door met school of iets anders."

Ster advertentie
Ster advertentie