FunX

Transcultureel therapeut Fariba: "Westerse therapie past niet bij jongeren met andere culturele achtergrond"

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Transcultureel therapeut Fariba: "Westerse therapie past niet bij jongeren met andere culturele achtergrond"

Vandaag is het Internationale Dag van de Mentale Gezondheid en tot op de dag van vandaag kampen veel jongeren nog steeds met mentale gezondheidsproblemen. Zo ook jongeren met een niet westerse achtergrond. Als zij hulp zoeken, doen ze dit vaak bij westerse therapeuten die de problemen op een westerse manier benaderen. Bij deze aanpak wordt er niet uitgegaan van de religie en de cultuur van deze jongeren, waardoor zij zich ongehoord zouden kunnen voelen of denken dat therapie in het algemeen niet voor hen werkt. Veel jongeren weten niet dat er therapieën bestaan die de problemen juist bekijken vanuit diens religie of cultuur. Dit heet 'transculturele therapie' en dat zou veel beter kunnen aansluiten op wat jongeren met een niet-westerse achtergrond nodig hebben.

Tweestrijd

Steeds meer jongeren met een niet-westerse achtergrond kampen met mentale problemen. Volgens Fariba Rhmaty, medeoprichter van Expertisecentrum Transculturele Therapie (ETT) en zelf werkzaam als transcultureel therapeut, komt dit vooral doordat jongeren met een niet-westerse achtergrond te maken hebben met een tweestrijd in zichzelf. "Neem als voorbeeld Marokkaanse jongeren. Ze zien er niet-westers uit, dus worden altijd als 'de ander' gezien en niet als een Nederlander. In Marokko worden ze vervolgens niet gezien als volledig Marokkaans, omdat ze zich te westers kleden of gedragen", vertelt Rhmaty.

Hierdoor voelen de jongeren zich nergens thuis en hebben ze geen duidelijke identiteit. "Dat is vooral tussen je 20e en 25e heel erg moeilijk, vooral psychisch. Je bent namelijk opgevoed in Nederland, maar hebt wel de normen en waarden meegekregen uit Marokko, in dit geval. Jongeren moeten in deze wereld van beide culturen navigeren, maar weten niet hoe ze dat moeten doen en verliezen henzelf daardoor", aldus de transcultureel therapeut. Volgens haar kampt bijna zestig procent van de Amsterdamse jongeren tegenwoordig met mentale problemen.

Wat is transculturele therapie?

'Trans' betekent 'boven' of 'voorbij'. Een transculturele therapeut bekijkt culturen vanuit een overkoepelend perspectief. Hierdoor kunnen zij zorg op maat bieden die past bij elke specifieke cultuur. Tijdens de beoordeling en behandeling van psychische problemen houdt de therapeut rekening met de culturele normen, waarden, overtuigingen en gebruiken van de cliënt.

De westerse behandelingen zijn daarentegen gericht op de 'ik-cultuur', terwijl de jongeren met een niet-westerse achtergrond worden opgevoed met een 'wij-cultuur.' Hierdoor kan het zijn dat de westerse gezondheidszorg vaak niet aansluit op de behoeftes van jongeren met een niet-westerse achtergrond.

Transculturele therapie

Rhmaty vertelt dat transculturele therapeuten een brug willen slaan met de cliënten tussen de westerse cultuur en de andere cultuur. "Het is belangrijk dat beide culturen mogen bestaan en dat beide identiteiten van een cliënt zich verder kunnen en mogen ontwikkelen", zegt ze. Deze methode onderscheidt zich niet alleen door de religie, cultuur en normen en waarden mee te nemen in de diagnose en beoordeling van een cliënt, maar ook door te focussen op de familie van de cliënt. "Deze jongeren willen hun familie vaak niet betrekken of belasten met 'hun problemen', maar het is juist belangrijk om de informatie van de (drie) generaties hiervoor mee te nemen in het belang van de cliënt."

Om deze reden heeft Rhmaty een behandelmethode ontwikkeld waarbij er een stem wordt gegeven aan de familieleden, zonder dat de familie erbij hoeft te zijn. "We vragen dan naar wie de steunpilaar van de cliënt is en wat deze persoon dan zou zeggen als diegene wist dat de cliënt niet goed in diens vel zit", adlus Rhmaty.

Kracht

Verder wordt er ook gekeken naar wat er uniek is in de familie en wat de cliënt uniek maakt, dit wordt ook wel een 'kracht' genoemd binnen de transculturele therapie. "Ik ben zelf erg goed in leren, maar dat is naar de achtergrond verdwenen door traumatische gebeurtenissen. Toen ik mijn kracht weer terugvond, kon ik deze uitbreiden door te gaan studeren en boeken te schrijven. Ook werd mijn kracht erkend door de maatschappij en de mensen om mij heen, waardoor ik nog meer mijn best ging doen en dit deel van mijn identiteit weer terug heb gevonden", vertelt de bestuursvoorzitter.

Expertisecentrum Transculturele Therapie

De transcultureel therapeut hoopt dat er meer aandacht komt voor transculturele therapie, zodat desbetreffende jongeren de juiste hulp krijgen. "Wij therapeuten roepen al jaren dat er meer aandacht moet komen voor deze specifieke doelgroep en hun mentale gesteldheid. Het is voor de jongeren ook niet makkelijk om de stap te maken naar transculturele therapie, omdat de 'ik-cultuur' veel prominenter aanwezig is op universiteiten, de wetenschap en dus ook in de gezondheidszorg. Toch hopen we dat jongeren zich bij ons zullen melden", aldus Rhmaty.

Ster advertentie
Ster advertentie