FunX

Danny Ghosen: "Nederland is nu heel anders dan toen ik vluchtte"

  1. Newschevron right
  2. Danny Ghosen: "Nederland is nu heel anders dan toen ik vluchtte"

"Dit zijn mensen die vluchten voor de oorlog. Die komen hier niet om te verkrachten, te vermoorden of je geld in te pikken." Vanaf morgen start het tweede seizoen van het tv-programma 'Rot op naar je eigen land'. Ex-vluchteling en presentator Danny Ghosen wil daarin vier kandidaten laten beseffen dat ze een verkeerde kijk hebben op de vluchtelingen die ons land binnenkomen. Samen met deelnemer Kelly schoof hij vanmorgen aan in de studio bij Fernando in Start.

"Vroeger kocht je een vals paspoort"

Toen en nu

"Ik herken Nederland nu niet meer als ik het vergelijk met toen ik als vluchteling hier kwam in '93. De sfeer was heel gemoedelijk." Volgens Danny heeft de verandering met verschillende factoren te maken. "Er zijn nu veel mensen op de vlucht en er zijn politici die van alles roepen om je bang te maken." Ook de weg van vluchtelingen is harder geworden. "Vroeger kon je nog een vals paspoort kopen, maar tegenwoordig is alles zo goed beveiligd. Nu halen ze de gekste taferelen uit om Europees vasteland te bereiken."

"Ik heb niets met ze"

In de eerste aflevering van het programma maakt deelnemer Kelly duidelijk dat ze geen medeleven voor vluchtelingen: 'Ik vind het wel zielig dat ze verdrinken, maar ik ken ze toch niet, ik heb niets met ze." Sindsdien is haar kijk erg veranderd. "Nu ik zelf heb gezien waar zij vandaan komen, is het moeilijk uit te leggen aan anderen wat vluchtelingen meemaken."

Woensdag 6 januari, 21:55 uur is de eerste aflevering van 'Rot op naar je eigen land' op tv te zien. Bekijk het hier alvast online.

Ster advertentie
Ster advertentie