FunX

Meer scheldwoorden op de radio?

  1. Newschevron right
  2. Meer scheldwoorden op de radio?
"Waarom draait FunX de gekuiste versie van Young, Wild & Free?", vroeg een luisteraar onlangs. Het is een goede vraag. Wat kan je wel en niet draaien op de radio? En tot hoe laat moet je rekening houden met de kleintjes? Luisteraars en artiesten spraken hierover in CritiX.

De stelling was: 'Het censureren van scheldwoorden op radio en tv is achterhaald.' Op FunX.fm en de FunX-app (voor je smartphone) was bijna 62% het hier niet mee eens. Een minderheid (38%) vind wel dat censureren niet meer van deze tijd is.

Dansen Klootzak!

In Amerika houden artiesten vaak rekening met 'airplay'. Ze maken special radio edits waarin de scheldwoorden zijn weggebliept, of waarin er simpelweg een stilte valt als er oorspronkelijk een scheldwoord te horen was. In Nederland doen we wat minder krampachtig. Maar toen FunX in 2005 'En Nu Ga Je Dansen Klootzak' van dj Chuckie draaide, volgde een brief van de Bond tegen het vloeken. De track werd aangepast en dit ritueel herhaalde zich nog een aantal keren. Waar ligt de grens?

Reacties

In CritiX (maandag t/m donderdag 21-23 uur) zei Nelson Freitas tegen presentator Q-Bah: "Ik denk er over na sinds ik een kleine heb. Mijn muziek leent zich niet echt voor scheldwoorden. Maar ik ben ook wat netter geworden in mijn teksten, sinds ik papa ben."

Ook MC Shockwave uit Amsterdam staat meer stil bij teksten, sinds hij een dochter heeft. "Die luistert ook gewoon naar R&B en hiphop. Als ik niet wil dat ze naar andere artiesten luistert die schelden, moet ik het zelf ook niet doen. Vaak worden teksten ook mooier als je wat langer over de woorden nadenkt."

Zangeres en actrice Senna vindt dat je het een beetje moet loslaten: "Kinderen horen toch wel wat op de radio of op tv. Het belangrijkste is dat je erover praat met ze. Leg ze uit waarom bepaalde artiesten scheldwoorden gebruiken. En dat een woord een andere lading kan hebben, als het gebruikt wordt in een bepaalde context."


Ster advertentie
Ster advertentie