FunX

Ebru Umar vs Murda Turk over kritiek islam

  1. Newschevron right
  2. Ebru Umar vs Murda Turk over kritiek islam
Ebru Umar heeft in haar column voor dagblad Metro kritiek geuit op de toenemende islam in haar geboorteland Turkije. Ze vindt o.a. het 'gejengel' van de moskee om 4.00 uur in de nacht maar niks. Ze vraagt zich af wie er "in godsnaam om fokking 04.00 uur opstaat om te gaan bidden." Ook zegt ze dat als ze dat hardop zou zeggen in Turkije ze zal worden afgeschoten.

Doodsbedreigingen
Met haar column wil Ebru het punt maken dat er in Turkije geen vrijheid van meningsuiting is en dat je aan zelfcensuur moet doen. Maandag laat de columniste via Geenstijl.nl weten op Twitter de nodige (doods)bedreigingen van boze Nederlandse Turken te hebben ontvangen naar aanleiding van haar column. Zo moet ze "branden in de hel", "op straat worden afgeslacht" of "een dodelijke hartaanval krijgen."

Stelling
Gaan deze doodwensingen niet veel te ver? Het is maar een column hoor. En who cares about Ebru Umar? Laat haar lekker zeggen wat ze wil toch? Boeiuh! En met iemand doodwensen doe je je geloof ook niet bepaald eer aan, toch? Daarom was maandagavond in CritiX de stelling: "Ebru Umar heeft kritiek op de islam. So what?" Uiteindelijk was 67% het eens met de stelling.

Ebru Umar vs Murda Turk

Tijdens de uitzending van CritiX stond de telefoon roodgloeiend. Vooral nadat Ebru Umar en Murda Turk met elkaar in discussie gingen. Volgens de columnist had de bekende rapper haar via Twitter bedreigd, maar Turk zegt dat ze sensatie wil creëren en de tweet daarom bewust verkeerd begrepen heeft: "Ga niet nu het heilige slachtoffer spelen"

{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F102230655%3Fsecret_token%3Ds-aYo2E"></iframe>
{/source}

Respectloos

Ook de FunX luisteraars hadden hun woordje klaar. Zo vindt George dat de columniste respectloos is in haar column. "Ik ben zelf geen moslim, maar op die manier brengen is respectloos. De vraag is niet 'waarom is er geen kritiek op de islam', maar waarom hebben we altijd alleen kritiek op de islam?"

{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F102234199"></iframe>
{/source}

Derek Otte over Ebru Umar

Huisdichter Derek Otte vat het even samen. "Heerlijk je eigen frustraties op een complete bevolkingsgroep projecteren. Mensen uit hun tent lokken en laten beweren dat je het nooit zo hebt bedoeld. Niet dat je het betreurt, maar dat in een vrij land beledigen, soms gewoon gebeurd." Beluister hieronder zijn hele spoken word:

{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F102234128"></iframe>
{/source}
Ster advertentie
Ster advertentie