FunX

Massih Hutak: 'ik daag de jongeren uit om te gaan stemmen op 15 maart'

  1. Newschevron right
  2. Massih Hutak: 'ik daag de jongeren uit om te gaan stemmen op 15 maart'

De indrukwekkende brief van rapper en schrijver Massih Hutak ging de afgelopen dagen viral. De brief was een reactie op de brief van Mark Rutte waarin onder andere stond dat je 'normaal' moet doen en anders weg moet gaan. In zijn brief doet Massih een oproep aan alle jongeren om op 15 maart naar de stembus te lopen. Morad & Shay spraken Massih over zijn brief.

"We moeten verantwoordelijkheid nemen. Informeren. Organiseren. Handelen. Stel je voor dat alle twee miljoen jongeren in Nederland uitzoeken welke politieke partij hen het beste vertegenwoordigt en daar dan op 15 maart massaal op gaan stemmen. Die actie zou de grootste middelvinger ooit zijn."

waarom

Het was de brief van Rutte die voor Massih de emmer deed overlopen. Massih heeft genoeg van het Nederlandse politieke klimaat van de laatste jaren en de verharding van ons land.

"Ik ben vier jaar docent geweest en ik moest denken aan mijn leerlingen. Zij zijn nu stemgerechtigd en ik dacht wat gaan we doen? We zijn met twee miljoen jongeren tussen de 18 en 26 in Nederland. We zijn in grote getalen en als je kijkt wat we online flikken. Wat gebeurt er als we dat offline organiseren?"

Volgens Massih zijn de Nederlandse jongeren meer dan ooit opgegroeid in een individualistische tijdperk. Hij wil alle jongeren uitdagen om voor één keer een collectief belang te dienen.

"Het maakt niet uit welke sociale klasse of bevolkingsgroep je komt. We zijn met twee miljoen jongeren, stel je voor dat die allemaal op 15 maart samen gaan stemmen."

hoe

Het is een kwestie van even naar de stembussen te lopen, maar lijkt de stap voor jongeren zo groot. Volgens Massih komt dat doordat jongeren niet weten wat ze moeten gaan stemmen.

"Ouderen gaan vaak toch wel stemmen, ze zijn dat gewend. Maar ik wil ook de jongeren uitdagen. Het is geen grote drempel. Doe het gewoon!"

Het land waar ik van hou

De brief is door heel veel media opgepikt. Zo was Massih gisteren onder andere te gast bij RTL Late Night. Hier vertelde hij dat Ruttes brief hem zo in zijn hart raakt, omdat het een aanval is op het land waar hij van houdt.

"Het gaat erom dat Rutte alles diskwalificeert wat niet puur Nederlands is. Maar wat is dat dan? Het Nederland waar ik van hou en waarin ik ben opgegroeid is het Nederland waar je niet heel snel één sticker op kunt plakken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie