FunX

'Hier zit toch geen zand'-meisje doet verhaal na 14 jaar: "Ik leef niet onder een brug"

  1. Newschevron right
  2. 'Hier zit toch geen zand'-meisje doet verhaal na 14 jaar: "Ik leef niet onder een brug"

De kans is groot dat je het filmpje van de 9-jarige Mina weleens voorbij hebt zien komen, waarin zij tript tegen haar begeleidster. Misschien zijn de zinnen "Het is mijn huid en mijn leven!" en "Hier zit toch geen zand?!" je ook wel bijgebleven. Mina is inmiddels 23 jaar oud en mensen vragen zich af hoe het nu met haar gaat. Ze wilde in Start met Fernando voor eens en altijd duidelijk maken dat heel veel verhalen niet kloppen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het echte verhaal

Het korte filmpje waar Mina viral mee ging, was maar een klein stukje uit de docu De Besloten Groep. Mina verbleef destijds in een Jeugdzorg-instelling, omdat haar vader in de gevangenis zat. In het filmpje is te zien hoe de begeleidster Mina ervan beschuldigt dat het haar schuld is dat haar vader in de gevangenis zit. Mina legt uit hoe het echt zat:

"Ik heb niet gelogen. Mijn vader sloeg mij, maar ik noem dat geen mishandeling. Als je in mijn cultuur niet luistert, krijg je weleens een tik. Toen ik tijdens de gymles mezelf omkleedde op school, zag mijn leraar blauwe plekken. Die vroeg wat er aan de hand was en ik vertelde dat ik klappen had gekregen van mijn vader, omdat ik niet luisterde. Ik wist helemaal niet dat het strafbaar was en toen ging mijn vader de gevangenis in. Ik werd uit huis gehaald en ik had mijn vader op een gegeven moment een jaar lang niet gezien. [...] Mijn vader zei later: 'Mina, als je gewoon aangeeft dat je hebt gelogen en dat ik niks heb gedaan, dan mag je naar huis.' Daar gaat dat stukje over. Toen die vrouw zei dat het mijn schuld was, raakte ik zo gefrustreerd op dat moment, omdat ik wist wat de waarheid was."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Ik neem hem niets kwalijk'

Mina's vader overleed uiteindelijk aan een hartaanval toen zij 15 jaar was. Ze neemt hem nog steeds niets kwalijk. "Mijn vader groeide op in Irak en had een andere mentaliteit. Zijn jeugd was gewoon zo, dus ik neem hem niets kwalijk. De liefde van hem voor mij was gewoon echt. [...] We zijn altijd goed met elkaar omgegaan."

'Ik stond er alleen voor'

Vanaf haar achttiende veranderde Mina's leven compleet. Ze verliet de Jeugdzorg-instelling en kwam er ineens helemaal alleen voor te staan. Dat was een moeilijke periode voor haar waar ze zichzelf doorheen moest vechten. "Het is moeilijk in zo'n instelling, je voelt je machteloos. Ik heb het daar nooit goed gehad. Na mijn achttiende zat mijn tijd in de instelling erop en stond ik er alleen voor. Ze wilden mij ook niet helpen. Ik heb daar 10 jaar lang geleefd met allerlei regels, maar zodra ik 18 werd, had ik helemaal niets meer."

Door haar doorzettingsvermogen wist Mina uiteindelijk een goede toekomst voor haarzelf en haar zoontje op te bouwen. "Door mijn zoontje ben ik heel erg veranderd. Voor hem wil ik het allerbeste doen.[...] Ik heb alles zelf moeten oplossen. Ik werd zwanger en leefde een tijdje in een tienermoederhuis met mijn zoontje. Nu leef ik goed met hem. Ik heb mijn eigen woning en start in september met een nieuwe studie. Alles is weer op de rails."

Leugens

We zijn inmiddels 14 jaar verder. Het heeft dus lang geduurd voordat Mina haar verhaal wilde delen. Ze legt uit waarom zij hier zo lang mee wachtte:

"Ik was nooit echt met dat filmpje bezig, maar ik las nog steeds veel reacties online. Sommige mensen zeiden dat ik onder een brug leefde. Het irriteerde mij zo erg dat mensen zoveel leugens over mij verspreidden. Daarom wilde ik nu iedereen laten weten dat het goed met me gaat."

Ster advertentie
Ster advertentie