FunX

‘Geen ABN? Geen baan!’

  1. Newschevron right
  2. ‘Geen ABN? Geen baan!’
Straattaal kan mooi zijn en een accent geeft soms ook wel wat extra's mee, maar als je gaat solliciteren dan moet je natuurlijk je beste beentje voorzetten. Meestal wordt er van je verwacht dat je de Nederlandse taal goed beheerst en dat je netjes met twee woorden spreekt (ja, meneer). Is dat terecht? En mag een werkgever je weigeren als je geen ABN (Algemeen Beschaafd Nederlands) spreekt?

Stemmen

De #CritiX stelling was afgelopen donderdag: ‘Als je geen ABN spreekt, heb je niets te zoeken op de Nederlandse arbeidsmarkt’. De stemmen waren verdeeld. Op FunX.fm en de FunX-app klikte 52 % op ‘oneens’. Een kleine minderheid was het dus wel eens met de stelling.

Uitzendbureaus

Wat opviel in de CritiX-show met Q-Bah was dat zeven uitzendbureaus niet beschikbaar en/of bereikbaar voor commentaar waren. Ook zonder hun inbreng stroomden de reacties van luisteraars binnen.

Reacties in CritiX

Grace: “Je kan moeilijk bij een bank werken en tegen een klant zeggen: ‘Ey brada..’ en dat soort dingen.”
Wendy: “Ik vind het overdreven dat (bijvoorbeeld) bij de huisarts alles in vier talen staat geschreven. En ik woon niet eens in een stad."
Saar: “@Wendy. De bezoekers betalen net zoveel belasting als jij hoor. Dat niet iedereen de taal verstaat/spreekt maakt ze niet minder. Zolang je huisarts Nederlands spreekt, hoef jij je nergens druk om te maken.”
Louisah: “Ik ben het helemaal eens met de stelling! Je ABN hoeft niet perfect te zijn maar je moet je wel normaal verstaanbaar kunnen maken.”
Pamela: “Nederland is een internationaal land dat veel internationale handel drijft. Dus ik vind Engels belangrijker.”
Wivine: “Tegenwoordig worden bedrijven blij als je Chinees goed beheerst. De arbeidsmarkt verandert en we gaan ook meer internationaal werken. Dus ABN wordt wat minder belangrijk.”

Hoe denk jij over de stelling? Heb je daadwerkelijk niets te zoeken op de arbeidsmarkt als je ABN niet goed is of is het tegenwoordig al minder belangrijk?

Ster advertentie
Ster advertentie