FunX

Saskia Wieringa (directeur Aletta Instituut) blijft strijden voor vrouwen

  1. Newschevron right
  2. Saskia Wieringa (directeur Aletta Instituut) blijft strijden voor vrouwen
Voor alle rechten die vrouwen door de jaren heen hebben verworven is ooit keihard gestreden. Om die en andere vrouwengeschiedenis vast te leggen, bestaat Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis. Saskia Wieringa (61) is directeur van Aletta en zorgt ervoor dat het archief goed wordt vastgelegd. Op zondag 18 september was ze te gast in Hi5 en nam ze een vacature mee voor een stageplek op de PR & Communicatie afdeling.

Onderzoek

Saskia studeerde na het atheneum Engels, maar haar passie lag bij grotere sociale problemen, dus koos ze daarna voor studie Antropologie. Ze werkte 23 jaar als docent vrouwenstudies bij het Institute of Social Studies (ISS) in Den Haag. Daarnaast doet ze al meer dan 30 jaar onderzoek naar lesbische relaties in de Derde Wereld. Sinds 2005 is Saskia directeur van Aletta, het jaar daarop werd ze ook bijzonder hoogleraar Gender and Women’s Same-Sex Relationships Crossculturally aan de Universiteit van Amsterdam.

Moslima
Haar passie is het bestrijden van homofobie en islamofobie, ze wil strijden voor rechtvaardigere samenleving. Saskia weet waar ze over praat, want is zelf getrouwd met een Indonesische vrouw voor wie ze zich bekeerde tot de islam. Waarom ze trots is om feminist genoemd te worden en waarom ze wilde dat ze eerder was weggegaan bij haar vorige werkgever, vertelde ze op zondag 18 september in Hi5 tussen 17 en 19 uur.

Stage
Ook nam ze een stageplek mee van Aletta van de afdelingen Projecten en PR & Communicatie. Luisteraar Naomi studeert CMV en had wel oren naar de stageplek waarbij ze mag meehelpen met het organiseren van een debat voor Aletta. Waarom ze zichzelf geschikt vindt en of Saskia het daarmee eens is, hoor je hieronder:

{wmaremote}http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/funx/on_demand/alle_edities/hi5/hi5_201109181700.wma{/wmaremote}

Ster advertentie
Ster advertentie