FunX

YouTuber Sara had een depressie: "Ik werd wakker en kon niet meer stoppen met huilen"

foto: YouTuber: SAAR
  1. Newschevron right
  2. YouTuber Sara had een depressie: "Ik werd wakker en kon niet meer stoppen met huilen"

Als je te maken hebt met psychische klachten zoals een depressie of een angststoornis, kan het heel eng en moeilijk zijn om dit te delen met je omgeving. Iemand die dit op een dappere manier heeft gedaan, is de 21-jarige YouTuber Sara. Zij postte vorig jaar een video op haar kanaal waarin ze uitgebreid vertelde over haar depressie waarmee ze al drieënhalf jaar te maken had. In TopiX vertelde ze hoe het was om die stap te zetten.

alleen maar huilen

Sara vertelt dat ze in 2013 op een dag wakker werd en niet meer kon stoppen met huilen. "Ik kon gewoon niks meer. Alles was een zwart gat." Ze praatte er veel over met haar vader, maar hij besloot haar na een tijd toch mee te nemen naar de dokter. Dat was een goede zet: het gaat momenteel een stuk beter met Sara. "Ik heb af en toe nog wel eens een terugval, maar veel minder dan vroeger." Op die slechte dagen heeft ze geen energie en wil ze alleen maar in bed liggen en huilen. "Alle negativiteit komt dan over me heen". Gelukkig komt dat steeds minder vaak voor.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

bang voor de reacties

Sara vertelt dat ze het destijds heel lastig vond om haar verhaal met zo'n groot publiek te delen. "Je weet niet wat voor reacties je gaat krijgen." Onder andere om depressies beter bespreekbaar te maken onder jongeren besloot ze het toch te doen. Haar angst voor de reacties bleek onterecht: Sara ontving veel positieve berichten van mensen die dankbaar waren dat ze zo open over haar probleem vertelde. Er waren zelfs kijkers die door haar video ook naar de dokter durfden te stappen.

masker ophouden

Jeroen, arts en werkzaam op de afdeling acute psychiatrie, legt uit waarom het soms zo lang kan duren voordat mensen zoals Sara hun klachten durven te delen: "Mensen zijn bang dat ze hun vrienden ermee belasten, iets vreemds zeggen of de sfeer verpesten." Het masker dat veel mensen ophouden op social media, helpt volgens hem ook niet bepaald mee aan het makkelijk bespreekbaar maken van psychische problemen.

sociale contacten

Ook FunX-luisteraar Marciano (25) heeft te maken gehad met een depressie. Hij vertelt dat hij nu moeite heeft met het opnieuw opbouwen van sociale contacten. Tijdens zijn depressie heeft hij er namelijk een aantal verloren. "Daarom is het moeilijk om nu weer vanaf nul te beginnen." Jeroen geeft hem een tip: begin met kleine stapjes. "Spreek een klein eerste stapje af met jezelf. De volgende keer dat je naar de sportschool gaat, glimlach je bijvoorbeeld naar iemand of je zegt even 'hoi' in de kleedkamer. Als je die stapjes klein maakt, dan lukken ze. En als het een paar keer lukt, lukt het je ook om grotere stappen te nemen."

#OPENUP

Meer dan 4 op de 10 jongeren kampt met psychische klachten. NPO 3FM, MIND en verschillende andere jongerenmerken, waaronder FunX, staan van 6 tot en met 12 april in het teken van #openup om het taboe onder jongeren te doorbreken. Praten over over je burn-out, depressie, angst, persoonlijkheids- of eetstoornis is namelijk hartstikke belangrijk! Deel jouw eigen #openup op social en help mee om psychische problemen onder jongeren bespreekbaar te maken.

Ster advertentie
Ster advertentie