Naar homepage
FunX

CritiX Café: jihadisme, burn-out en Adje

  1. Newschevron right
  2. CritiX Café: jihadisme, burn-out en Adje

De eerste uitzending van CritiX Café zit erop! Het was een volle show waarin allerlei onderwerpen besproken werden. Het strafbaar stellen van jihadistische gedachten kwam voorbij en verder spraken we over burn-outs bij jongeren. Het laatste uur deed rapper Adje zijn verhaal.


El Ouali versus Wijbenga
Het ging er fel aan toe tussen partijleider Nourdin El Ouali van de Rotterdamse partij NIDA en Ibrahim Wijbenga, jongerenwerker en lid van het CDA. De heren spraken over het mogelijke strafbaar stellen van jihadistische gedachten. Volgens Nourdin gaat dit in tegen de rechtstaat. Volgens Ibrahim sluiten jongeren die bijvoorbeeld IS(IS) steunen, zichzelf al uit van de Nederlandse maatschappij.Burn-out: echte aandoening of verzinsel?
Luisteraar Mokki schoof aan in de studio en liet merken kritisch te kijken naar jongeren met een burn-out. Hij gelooft niet dat iedereen die stressklachten heeft, ook echt aan een burn-out lijdt. Generatie Y-expert Itamar Sharon legde uit dat jongeren van nu het vooral door social media zwaarder hebben: "Het lijkt een plicht om tegenwoordig sociaal en succesvol te zijn, iedereen moet leuke dingen doen of talentvol zijn. Via internet en social media worden jongeren vaker dan vroeger geconfronteerd met andermans succes."Adje:
Dinsdagochtend gaat rapper Adje voor acht maanden de cel in, uitgerekend nu het zijn muziek carrière als een trein gaat. Zes jaar geleden werd hij op Schiphol opgepakt op verdenking van cocaïnesmokkel. Zondagavond kwam hij langs in het CritiX Café waar hij openhartig vertelde over hoe het zo ver heeft kunnen komen, wat hem te wachten staat en hoe hij zijn tijd gaat uitzitten.

“Het is voor mij een bevestiging voor wie ik ben, de lievelingen van God dragen de zwaarste struggles. Ik maak muziek, mensen zullen niet alleen mijn mooie kanten zien maar ook de lelijke kanten. Ik denk dat het ook een voorbeeld is voor mensen die komen waar ik vandaan kom, er is geen easy way out. De rekening gaat komen.”

Ook de moeder van Adje kwam mee. Hij vertelde dat hij de afgelopen dagen alleen met zijn moeder en vrouw is: “Mijn moeder stelt me gerust, ze blamet me nergens voor en schaamt zich nergens voor. Het maakt het makkelijker, ze maakt zich alleen druk om of het goed met me gaat en niet wat andere mensen vinden."

Adje hoopt door zich goed te gedragen eerder vrij te komen.Derek Otte
Nu CritiX weer terug online en on air is, is de spoken word van Derek Otte natuurlijk ook terug. Hij sloot de show af met een pakkend stuk over burn-outs:Discussieer mee!
Vergeet niet dat wij niet de show maken maar dat jij dat doet. Durf je mening te delen door ons via social media of de FunX-app te vertellen wat jou bezighoudt. Ook kun je jouw mening onder woorden brengen en die met ons delen. De voorwaarden om dat te doen, vind je hier!


Ster advertentie
Ster advertentie