FunX

FunX viert en herdenkt afschaffing van slavernij

  1. Newschevron right
  2. FunX viert en herdenkt afschaffing van slavernij

Morgen staat FunX de hele dag in het teken van Keti Koti, de dag waarop de afschaffing van de slavernij op de Nederlandse Antillen en in Suriname wordt herdacht en gevierd. Lange Frans, Akwasi en Stepherd zijn speciaal hiervoor in de huid gekropen van fictieve personen die leefden tijdens de slavernijperiode. Deze op feiten gebaseerde portretten komen de hele dag voorbij op FunX.

Akwasi en Stepherd schuiven ‘s ochtends eerst aan bij Start om te vertellen over de wandeltocht die ze samen met Shay en Lange Frans gedaan hebben. Bij die toer liepen ze in Amsterdam langs plekken die een link hebben met de slavernij. Shay vertelt later op de dag in Morad & Shay hoe zij die geschiedenistoer heeft ervaren. In Jouw Stad hoor je onder andere hoeveel jongeren in de Randstad afweten van het Nederlandse slavernijverleden. ‘s Avonds is het tijd voor feest! In een speciale Keti Koti themashow tussen 19 en 21 uur doen FunX-reporters live verslag vanaf de Keti Koti Festivals in Amsterdam en Rotterdam, waar de afschaffing wordt gevierd.

Herdenking

Tijdens Keti Koti, dat ‘Verbroken Ketenen’ betekent in het Surinaams, wordt de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 in de Nederlandse koloniën de Nederlandse Antillen en Suriname herdacht. Het is een dag waarop wordt stilgestaan bij een zwarte periode in de Nederlandse geschiedenis, maar waarop ook de vrijheid wordt gevierd.

Ster advertentie
Ster advertentie