FunX

Radio.nl: FunX claimt grootstedelijke frequenties

  1. Newschevron right
  2. Radio.nl: FunX claimt grootstedelijke frequenties
FunX wil meer frequenties in de grote steden. Dat schrijft het station in een open brief die verstuurd is naar de Vaste Tweede Kamer Commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Om de frequenties te krijgen, verwijst FunX onder andere naar het voorkeursrecht voor de Publieke Omroep zoals vastgelegd in de Telecommunicatiewet.

Het urbanstation vindt dat het recht heeft op de frequenties, omdat ze een belangrijke taak van de Publieke Omroep invullen, namelijk het bereiken van stadsjongeren. Onder dat begrip vallen volgens FunX de volgende mensen: “Het zijn jongeren in de leeftijd van 15 tot 35 jaar, woonachtig in de grote steden, met een allochtone achtergrond c.q. culturele belangstelling.”

De Raad van Bestuur van de Publieke Omroep lanceerde een paar maanden terug het idee om de etherfrequenties van Radio 4 aan FunX te geven. FunX-directeur Willem Stegeman zei in een interview met Radio.NL dat die optie niet zijn voorkeur heeft. “Wij zitten helemaal niet te wachten op een landelijk netwerk met al die 100 Kilowatt-zenders van Radio 4. Neem als voorbeeld eens de 98,9 FM vanuit Lopik. Die gaat van Alkmaar tot Eindhoven. Dat willen wij niet, want de kracht van FunX is juist dat elke stad bij ons een aparte editie heeft. Natuurlijk willen we wel uitbreiden, maar dan hebben we liever 20 frequenties voor de grotere steden, zodat wij per stad een aparte editie kunnen maken. Wij willen groeien op editieniveau en geen landelijke omroep spelen.”

Volgens FunX zijn er nog voldoende frequenties beschikbaar. “In het voorjaar van 2006 zullen opnieuw restfrequenties worden toegewezen aan andere omroepen in het kader van optimalisatie van bestaande netwerken. Bovendien liggen vele evenementenfrequenties het grootste deel van het jaar ongebruikt op de plank.”

De politiek

Het woord is nu aan de politiek. Zij moeten uiteindelijk gaan beslissen of FunX daadwerkelijk de grootstedelijke frequenties krijgt. Fenna Vergeer-Mudde van de SP lijkt voor te zijn: “Als FunX denkt dat het daardoor het beste hun doelgroep kan bereiken, dan denk ik dat we dat moeten honoreren. Zelf kunnen ze dat het beste bepalen. Als FunX denkt dat door de lokale frequenties hun publiek beter bereikt wordt, dan moeten we daar zeker eens over gaan praten.”

Joop Atsma (CDA) is tegen het idee om FunX de etherfrequenties van Radio 4 te geven. “Het klassieke muziekformat is momenteel uniek in de Nederlandse ether. Als Radio 4 uit de ether moet, geef je de cultuur een enorme knal die het niet verdient.” Het plan om FunX frequenties te geven in grote steden zoals Arnhem en Enschede, ziet Atsma wel zitten. “Dat zou inderdaad een stuk logischer zijn.”

Bron:
www.radio.nl

Ster advertentie
Ster advertentie