FunXperiment

Ik probeerde te leven als TikTok-trend 'That Girl' en dat ging me niet goed af

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Ik probeerde te leven als TikTok-trend 'That Girl' en dat ging me niet goed af

"Dit is jouw teken om ook 'That Girl' te worden", zie ik in een TikTok-video voorbijkomen. Net als andere social media-platformen staat TikTok vol content van meiden die verslag doen van hun leven als that girl. Iemand die that girl is, probeert kortgezegd de beste versie van zichzelf te worden door gezond te eten, iedere dag te sporten en regelmatig te mediteren. Ze doet dat niet voor een ander, maar puur voor zichzelf. Wel plaatst ze het liefst mooie - aesthetic - foto's en video's van dit 'perfecte leven' op social media. Ik probeerde ook een dag te leven als that girl.

Wie is 'that girl'?

Volgens Urban Dictionairy is that girl iemand die "vooral bekend is van TikTok" en ochtend- of avondroutines filmt. Ze staat om 5 uur 's ochtends op, mediteert, drinkt smoothies, eet gezond, gaat elke dag naar de gym en is op veel manieren succesvol. "En ze is hoogstwaarschijnlijk ook rijk..."

De trend begon aan het begin van 2020, toen iemand op TikTok een aantal self care-tips gaf en anderen motiveerde om een betere versie van zichzelf te worden. Inmiddels staat TikTok vol met inspirerende korte video's van jonge vrouwen die deze lifestyle aanhangen.

Hoe word je eigenlijk that girl?

Mijn experiment begint met het uitzoeken hoe je nu eigenlijk precies that girl wordt. Hierover staan eindeloos veel artikelen en filmpjes online, maar ik gebruik uiteindelijk de YouTube-video How To Become ‘That Girl’ in 2022 van Kaylie Stewart als leidraad. Zij vertelt namelijk in tien overzichtelijke stappen hoe je (volgens haar) de beste en gezondste versie van jezelf kunt worden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het begin

Na alle stappen van Kaylie Stewart in mijn hoofd te hebben gestampt, besluit ik de avond van tevoren alvast wat voorbereidingen te treffen. Ik weet namelijk dat ik de volgende dag vroeg moet opstaan, maar tegelijkertijd ook genoeg slaap moet pakken. Dat betekent dus vroeg naar bed. Eerst duik ik nog de keuken in om chiapudding te maken: het ontbijt voor morgenochtend.

06:30

Het is half zeven en ik ben wakker. Een wekker hoefde ik niet te zetten, want ik heb een baby, a.k.a een natuurlijke wekker. De eerste stap is in ieder geval geslaagd, ik ben vroeg opgestaan en ik heb ongeveer zeven uur geslapen. Stap twee van de routine is om het eerste halfuur van de dag vooral niet op je telefoon te zitten. Dat is wel een uitdaging, want dat is precies wat ik normaal gesproken doe om een beetje wakker te worden. In plaats daarvan ga ik er maar meteen uit, want ik heb nog een uitgebreide ochtendroutine voor de boeg.

06:45

Eigenlijk moet je volgens de that girl-routine eerst een aantal stappen afleggen voor je aan het ontbijt begint, maar ik verander de volgorde even. Een baby wacht namelijk niet geduldig op het ontbijt. Ik ga dus meteen in de keuken aan de slag. Ik had al chiapudding gemaakt, maar ik heb gezien bij andere that girls dat citroenwater en een green juice ook niet mogen ontbreken bij het ontbijt. Ik pak mijn chiapudding uit de koelkast, gooi er wat fruit, zaden en granola op en maak een smoothie met zoveel mogelijk groene ingrediënten. Ondertussen maak ik ook nog een hapje voor mijn baby. Het kost allemaal best veel tijd, maar het resultaat is best goed, al zeg ik het zelf.

chevron right
chevron right
foto: YouTube: Kaylie Stewart
Ontbijt van 'that girl' Kaylie - swipe voor mijn ontbijt

07:45

Ik kijk op mijn horloge en zie dat het alweer kwart voor acht is. Hoe dan? Ik heb nog ongeveer drie kwartier voordat ik naar werk moet gaan en ik heb nog heel wat stappen van de routine af te vinken. Zo moet ik mijn bed nog opmaken, mijn doelen voor de dag opschrijven, een work-out doen én mezelf klaarmaken voor de dag. Ik maak dus snel mijn bed op en weet er ook nog een work-out van tien minuten uit te persen.

Daarna stap ik onder de douche en maak ik mezelf klaar voor de dag. Ook dit moet met aandacht gebeuren. Je moet er flawless uitzien, maar wel op een natuurlijke manier. Om dat te realiseren, volgt vaak eerst een uitgebreide skincare routine, daarna een make-up- en haarroutine. Qua kleding kies je het beste voor een outfit die comfortabel zit, maar er ook mooi uitziet.

chevron right
chevron right
foto: YouTube: Kaylie Stewart
Skincare routine van Kaylie - swipe voor mijn skincare routine

08:45

Oké, shit. Dankzij die uitgebreide ochtendroutine kom ik te laat op werk. Helemaal gestresst loop ik de deur uit. Ik heb helaas geen make-up op kunnen doen. Ook had ik nog moeten journalen, maar dat is niet gelukt. Gelukkig reis ik met het ov, dus heb ik nog wat tijd. Terwijl ik in een rijdende tram zit, noteer ik in een schriftje op mijn schoot snel mijn doelen voor de dag. Ook schrijf ik op waar ik vandaag dankbaar voor ben, een onmisbare stap op de weg om that girl te worden.

foto: privéfoto

Opschrijven waar je dankbaar voor bent is belangrijk als that girl

09:30

Aangezien ik al een halfuur te laat op werk ben, besluit ik eerst nog even langs de supermarkt te lopen. Die paar minuten kunnen er ook nog wel bij. Ik moet namelijk vanmiddag een gezonde lunch voor mezelf maken. “Voeg kleur toe aan elke maaltijd”, was de tip van that girl Kaylie, dus dat probeer ik dan ook te doen. Op die manier weet je zeker dat je gevarieerd genoeg eten en het ziet er natuurlijk ook erg esthetisch uit. Uiteindelijk ben ik voor 11,75 euro aan boodschappen kwijt. Dat is geen goedkope lunch, maar goed, dat moet je er kennelijk voor over hebben.

11:30

Een ontzettend belangrijk onderdeel van de that girl-routine is om productief te zijn en netjes je to do-list (die je die ochtend hebt gemaakt) af te werken. Dat lukt wel. Misschien komt het door mijn gezonde ontbijtje - of door de koffie - maar ik zit in een flow.

12:15

Iets na twaalven is het tijd voor de lunch. Ik pak alle ingrediënten die ik eerder heb gekocht erbij en maak een goed gevulde salade. Tegen de tijd dat ik eindelijk klaar ben met het maken van mijn lunch, heeft mijn tafelgenoot al lang drie crackers naar binnen gewerkt. Lekker is de salade wel. "Gezond bezig", roept een langslopende collega nog. Dat is denk ik precies wat je wil horen als that girl.

chevron right
chevron right
foto: YouTube: Kaylie Stewart
Dit haalde Kailey in de supermarkt voor haar lunch - swipe om te zien wat er op mijn bord lag

17:00

De werkdag zit erop. Als ik even terugkijk naar mijn to do-list zie ik dat ik niet alles kan afstrepen. Zo wilde ik meer artikelen schrijven dan ik heb gedaan. De laatste paar uren was ik namelijk niet zo productief als aan het begin van de dag. Ik pak mijn spullen en pak de tram terug naar huis. Dit zou een perfect moment zijn om het boek dat ik vanmorgen in mijn tas had gestopt erbij te pakken om even te lezen. In plaats daarvan verval ik helaas in een ongezonde gewoonte: gedachteloos scrollen op social media. Niet zo that girl van mij.

18:30

Het avondeten hoort, zoals elke maaltijd, een verse, gezonde en gevarieerde maaltijd te zijn. Helaas is de realiteit anders. Ik heb geen tijd om uitgebreid in de keuken te staan. Mijn dochter is namelijk ook net thuis van de oppas en we moeten allebei zo snel mogelijk eten. Daarom maak ik voor haar een hapje en pak ik voor mezelf een restje pasta van de vorige dag uit de koelkast. Ik wil er nog een salade bij maken, maar mijn dochter is moe en wil alleen maar worden vastgehouden. Ik neem snel een paar happen terwijl ik haar probeer te voeden, maar uiteindelijk geef ik op. Ze moet in bad en naar bed en dus moet ik maar later eten.

foto: Privéfoto

Mijn avondeten

20:30

Om half negen ligt mijn dochter eindelijk op bed en heb ik tijd voor mezelf. Ik heb opgezocht hoe de perfecte avondroutine eruitziet voor that girl en die bevat vooral activiteiten als mediteren, schrijven bij kaarslicht, thee drinken, douchen, opnieuw een uitgebreide skincare routine en vooral geen schermtijd. Dat klinkt wel goed, maar tegelijkertijd heb ik al zo weinig tijd voor mezelf, dat ik het liefst even hersenloos naar de televisie wil staren. Ik pak daarom mijn bord pasta, warm het opnieuw op in de magnetron en ga lekker languit op de bank Netflixen. Voor mij is dat ook een vorm van self care.

Conclusie

Het leven als that girl ziet er op social media allemaal zo makkelijk uit, maar de levensstijl is niet voor iedereen weggelegd. Om aan alle eisen te voldoen, moet je daar maar net de tijd en het geld voor hebben. Het leven als that girl is vrijwel onmogelijk als je, net zoals ik, een kind hebt. Maar bijvoorbeeld ook als je mantelzorger bent, een (chronische) ziekte hebt of onregelmatige werkdiensten draait. Ik heb namelijk geen een that girl op social media gezien die naar het kantoor moet. Ze lijken allemaal vanuit huis te werken wanneer het hen uitkomt. Dan kost het inderdaad minder moeite om een uitgebreide ochtendroutine uit te voeren.

Daarnaast zijn de korte TikTok-video's natuurlijk niet representatief voor de werkelijkheid. Het zijn slechts korte snippets van een hele dag. Wie weet wat that girl nog meer doet, misschien zit ze 's middags wel gewoon op de bank met een bak ijs naar Love Island te kijken. En wat zou daar trouwens mis mee zijn? Ook dan kun je nog steeds de beste versie van jezelf zijn.

- In FunXperiment nemen de online redacteuren jou als lezer mee in verschillende challenges en experimenten die ze uitvoeren. -

Ster advertentie
Ster advertentie