Lifestyle

Waarom je niet moet zwijgen over extreme menstruatiepijn

  1. Newschevron right
  2. Waarom je niet moet zwijgen over extreme menstruatiepijn

Uit onderzoek is gebleken dat een op de 3 vrouwen zó veel last heeft tijdens de menstruatie, dat ze er dagelijkse dingen door moet laten liggen of zich zelfs moet ziek melden. NOS-redacteur Jeanine is in de wereld van menstruatieklachten gedoken. In Start vertelt ze dat vrouwen hun klachten moeten delen en niet wegstoppen, want in het ergste geval kun je zelfs onvruchtbaar raken!

"De gynaecologen die wij spraken zeiden allemaal: 'als jij je ziek moet melden van werk of school, dan is dat niet normaal en is dat reden om actie te ondernemen'"

Onderzoek

Het onderzoek werd gedaan door een enquête die onderzoekers van het Radboudumc via Facebook en Twitter hebben uitgezet. Zo'n 42.000 vrouwen reageerden op die enquête. Hoewel het onderzoek niet als representatief wordt gezien, omdat het via social media is uitgezet, worden de resultaten wel serieus genomen door de gynaecologen.

Heftige klachten

De belangrijkste boodschap is dat je niet moet blijven rondlopen met heftige menstruatieklachten, zoals hevige bloedingen of een hevige pijn. Als je echt je dag vanwege de heftige pijn moet aanpassen, dan wordt er gezegd dat dat niet normaal is. NOS-redacteur Jeanine legt uit waarom: "Als je niet met die klachten naar de huisarts gaat, kunnen aandoeningen aan je baarmoeder gemist worden. Want bij sommige aandoeningen is een heftige menstruatie een symptoom."

Een onderliggend problemen zou bijvoorbeeld endometriose kunnen zijn. Bij deze aandoening zit het slijmvlies dat normaal binnen de baarmoeder zit, ook erbuiten. Dat kan niet alleen voor extra pijn tijdens de menstruatie zorgen, maar het kan zelfs leiden tot onvruchtbaarheid.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie