Lifestyle

Schoolstress: geven sommige scholen te veel toetsen?

  1. Newschevron right
  2. Schoolstress: geven sommige scholen te veel toetsen?

Slechter slapen, misselijkheid, hoofdpijn, het zijn allemaal symptomen waar middelbare scholieren mee dealen als ze veel stress hebben. Uit onderzoek is gebleken dat steeds meer leerlingen druk ervaren door school. In 2001 had 1 op de 6 leerlingen hier last van, in 2017 was dat 1 op de 3. NOS Stories zocht uit waarom zoveel leerlingen gestrest zijn en hoe ze daar het beste mee om kunnen gaan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Toetsen

NOS Stories vroeg op Instagram aan hun volgers hoeveel scholieren vinden dat ze te veel toetsen hebben. Een derde gaf aan dat dat het geval was. Helaas staat er in de wet staat niets over het maximaal aantal toetsen dat scholen mogen geven. Wel zijn er een paar spelregels: elke school moet een leerlingenstatuut hebben waarin onder andere staat aangegeven wat de regels zijn met betrekking tot toetsen en huiswerk. Bij de meeste scholen staat in het reglement dat er maximaal een of twee toetsen buiten de toetsweek om mogen worden gegeven.

Wat moet je doen?

Wat als je school zich niet aan de regels houdt? Meneer Adams, teamleider van een middelbare school, geeft aan dat je het beste eerst bij de docent kunt aankloppen om aan te geven dat je al te veel toetsen hebt. Lukt dat niet, dan kun je ervoor kiezen de toets gewoon niet te maken. Vervolgens kun je bij de teamleider of conrector aankloppen en de school wijzen op de regels.

Mochten je problemen dan nog steeds gehoord worden, dan kun je naar een klachtencommissie gaan, vertelt Jordy Klaas van het LAKS. "Zij behandelen dan je klacht, en kijken wie er gelijk heeft, doen er een uitspraak over en bepalen dan wat de school zou moeten doen om hieruit te komen."

Hoe ga je om met al die stress?

Volgens Professor Hoogendijk is een beetje stress niet slecht voor je. Sterker nog je hebt het juist nodig om te focussen. "Het zorg ervoor dat je alert bent, dat je gefocust bent en dat je goed kunt presteren tijdens je proefwerk." Maar als je te lang te veel stress ervaart, dan moet je je rust nemen.

Ster advertentie
Ster advertentie