STER Advertentie
STER Advertentie

7 tips om inbraak tijdens de feestdagen te voorkomen

7 tips om inbraak tijdens de feestdagen te voorkomen
FunX

Maandag 24 december 2018 - 12:26 uur

|

Door:

Yemima

Als je de film Home Alone hebt gezien, dan weet je dat de kerstdagen erg populair zijn bij inbrekers. Veel mensen vieren de feestdagen buitenshuis en zo zien inbrekers hun kans om huizen leeg te roven. In Start belde Fernando met Coen Staal die de beste inbraakpreventie-tips voor je op een rijtje zet.

1. doe de deur op slot

Het klinkt heel logisch, maar als je gehaast de deur uitgaat om met je familie kerst te vieren, kan je vergeten om de voordeur op slot te draaien. Een gesloten deur wordt gezien als extra obstakel, waardoor inbrekers hun inbraakpoging vaak opgeven als ze na 30 seconden niet binnen zijn. Zorg er dus voor dat je alles op slot doet als je de komende dagen de deur uitgaat!

2. laat een bewoonde indruk achter

Maak het voor inbrekers niet duidelijk dat je niet thuis bent. Voordat inbrekers hun slag willen slaan, hebben ze meestal van te voren het huis geobserveerd. Een kleine verandering valt al op, dus laat vooral een bewoonde indruk achter. Laat bijvoorbeeld het licht aan als je die normaal ook aan laat.

3. WhatsApp-groep met buren

We zijn er niet vies van, de WhatsApp-groepchats. Naast dat je een groepschat hebt met je familie, vrienden, werk en misschien voor school, is het ook handig om er een te maken met je buren. Zo kan je toezicht houden op de buurt en bij verdachte situaties elkaar op de hoogte houden. 

4. plaats waardevolle spullen uit het zicht

Omdat je natuurlijk niet wilt dat je dure laptops of smartphones worden meegenomen, is het handig om deze uit het zicht te houden. Voordat je de deur uit gaat is het handig om even te checken of er niets waardevols in de woonkamer ligt. Berg het netjes op of neem het mee. 

5. investeer in buitenverlichting

Inbrekers slaan hun slag meestal in de avond, die donkere tuin waar ze doorheen moeten zal niemand opvallen. Daarom is het handig om buitenverlichting te plaatsen. Hierdoor zijn personen die in je tuin lopen goed zichtbaar.

6. Plaats een camera

Veel mensen hebben al de nodige maatregelen genomen om toezicht te kunnen houden op het huis als ze niet thuis zijn. Een camera plaatsen is daarom geen slecht idee. Het kan behoorlijk afschrikwekkend werken voor een inbreker omdat die natuurlijk niet op camera vastgelegd wil worden.

7. Altijd 112 bellen

De laatste en belangrijkste tip: altijd 112 bellen als je een verdachte situatie ziet! Een persoon die op de uitkijk staat of iemand die bij huizen naar binnen loert zijn al genoeg reden om de politie te bellen.

Populair op FunX.nl

  • Drake deelt voor het eerst foto's van zijn schattige zoontje Adonis

  • Eddy Zoëy neemt Chinezen coronavirus kwalijk

  • Waarom horen we zo weinig over het coronavirus in Afrika?

  • 8D audio is de perfecte manier van muziek luisteren in quarantainetijd

  • Mo (29) is piloot: "Ik weet niet of ik word doorbetaald"

  • Dalgona coffee: waarom de hele wereld dit drankje maakt