Naar homepage
Lifestyle

Adil (22): "Ik geef elke maand zo'n 1700 euro aan kleding en schoenen uit"

  1. Newschevron right
  2. Adil (22): "Ik geef elke maand zo'n 1700 euro aan kleding en schoenen uit"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen geeft zijn geld op een andere manier uit. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week vertelt de 22-jarige Adil hoe hij met zijn geld omgaat.

Inkomen/uitgaven

Naam: Adil
Leeftijd: 22
Werk: Fulltime medewerker kledingwinkel luxemerken
Woonsituatie: Bij zijn ouders in Haarlem
Netto inkomen: €2750
Nu op betaalrekening: €15000
Spaarrekening: Heeft hij niet
Schulden: Geen

Maandelijkse vaste lasten:
Telefoon: €55
Spotify: €10
Zorgverzekering: €140
Kosten auto: €150
Totaal: €355

Hey Adil, je verdient 2750 euro per maand met het werken in een winkel van een luxe kledingmerk. Dat is een behoorlijk salaris!
“Ja, bij een luxe kledingmerk verdien je vaak meer dan een gemiddelde kledingwinkel. Daarnaast heb ik flink onderhandeld. Ik werkte eerst voor een bepaald merk en had veel kennis over dit merk. Vervolgens werd ik benaderd door andere bedrijven, waardoor ik uiteindelijk een beter betaalde baan kreeg. Als je benaderd wordt, kun je meestal goed onderhandelen, dus dat heb ik uiteindelijk gedaan. Zo heb ik drie euro per uur erbij gepraat. Daarnaast krijg ik elke maand een bonus.”

Ben je blij met je inkomen?
“Ik wil altijd meer, maar voor mijn leeftijd zit ik wel goed.”

Hoe ben je eigenlijk bij die baan beland?
“Op mijn zestiende ben ik gestopt met school en begon ik te werken in een kledingwinkel. Vervolgens werd ik benaderd door andere merken.”

Waarom ben je zo vroeg al gestopt met school?
“Ik was net klaar met de middelbare school, toen ik door privéomstandigheden niet verder kon gaan met een vervolgopleiding. Iemand uit mijn directe omgeving werd plotseling ernstig ziek en ik vond het belangrijker om voor die persoon te zorgen."

En heb je nu ook geen behoefte meer om nog een opleiding te doen?
“Ik zou eigenlijk dit jaar beginnen met de opleiding Manager retail, maar ik kwam dan bij allemaal zestienjarigen in de klas. Toen dacht ik: daar heb ik geen zin.”

Ben jij een spaarder of een spender?
Vroeger spaarde ik wel, maar toen een dierbare overleed, vond ik het belangrijker om te genieten. Ik geef mijn geld nu liever uit. Anders ga je sparend dood, want je kunt het niet mee naar boven nemen.”

Toch staat er nu 15k op je betaal/spaarrekening, dat is toch een mooi bedrag?
“Voor grote uitgaven wil ik wel sparen. Ik spaar nu voor een huis, want daar moet je tegenwoordig ook wel eigen geld voor hebben. Verder ben ik niet echt met de toekomst bezig.”

Je bent dus wel een big spender. Waar geef jij je geld het liefst aan uit?
“Schoenen, kleding en accessoires. Ik besteed elke maand zo’n 1700/1800 euro aan luxe kledingmerken.”

Vind je dat niet zonde?
“Nee. Zolang ik me er maar goed in voel. Ik leef ten slotte maar een keer. Er wordt altijd gezegd dat je dure kleding alleen draagt om indruk te maken op anderen, maar dat is niet zo. Ik draag het echt voor mezelf. Ik wil me comfortabel voelen.”

Wat is de gekste aankoop die je ooit hebt gedaan?
“Een auto van 42.000 euro. En daar heb ik geen spijt van.”

Hoe kwam je aan zoveel geld?
"Tot mijn twintigste kocht ik geen designerkleding en heb ik wel altijd gespaard."

Wat zijn je doelen voor de toekomst?
“Trouwen, samenwonen en ik hoop dat ik gezonde kinderen krijg. Ook wil ik zo rijk mogelijk worden.”

Wanneer ben je volgens jou dan ‘rijk’?
“Als er meer dan zes nullen op mijn bankrekening staan. Ik hoop dat ik vanaf mijn 30e niet meer hoef te werken, dat lijkt me heerlijk. Dan kan ik veel met mijn kinderen doen als ze nog jong zijn. Familie is het belangrijkst.”

Wat vind jij: maakt geld gelukkig?
"Nee, geld maakt niet gelukkig, want je gezondheid is niet te koop. Geld maakt het leven alleen wel makkelijker."

Money MOVES

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie