Naar homepage
Lifestyle

Ouders van Hajar (24) dwongen haar om maagdenvliesoperatie te doen

foto: YouTube: NOS op 3
  1. Newschevron right
  2. Ouders van Hajar (24) dwongen haar om maagdenvliesoperatie te doen

Het maagdenvlies bestaat niet. Dat concludeert NOS op 3 na heel wat research. Toch is er een hele markt voor om bijvoorbeeld je maagdenvlies dicht te laten naaien nadat je seks hebt gehad, zodat het lijkt alsof je nog maagd bent tijdens je huwelijksnacht. Hoewel het dus niet bestaat, hechten sommige mensen in bepaalde culturen er wel heel veel waarde aan. Zo ook de ouders van de 24-jarige Hajar*, die haar 'maagdenvlies' verplicht moest laten dichten, omdat ze al op jonge leeftijd seks had.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Toen ik zestien was, kwamen mijn ouders erachter dat ik voor het eerst seks had gehad. We zijn toen naar het geboorteland van mijn ouders geweest. Daar hadden zij een afspraak ingepland met een gynaecoloog. Hij had toen laten zien dat hij aan de binnenkant een stuk vlees aan elkaar zou naaien om mijn maagdenvlies te herstellen."

Die zogenaamde maagdenvlieshersteloperaties worden ook in Nederland gedaan. Maar vaak niet door normale ziekenhuizen. Gynaecologen willen de operatie dan ook liever niet uitvoeren. Het is namelijk niet medisch noodzakelijk.

de waarheid

In medische termen wordt er niet gesproken over het maagdenvlies, maar hymen. Dat is een plooi bij de ingang van de vagina, die niet iedere vrouw per se heeft. Daarnaast kan het er per persoon heel anders uitzien. Gynaecologen kunnen dus niet meteen aan je vagina zien of je nog maagd bent. En, wanneer je denkt dat ieder meisje bloedt tijdens de eerste keer seks, dan heb je het mooi mis. Ruim 40 tot 50 procent bloedt niet.

Seksuoloog Homa Suliman bevestigt dat het maagdenvlies een mythe is.

"Ze worden vaak van jongs af aan opgevoed met de boodschap: let erop dat jij je maagdenvlies intact houdt. Ook wordt er vanuit de opvoeding vaak gezegd: je mag niet op paardrijden, want dan ga je met je benen gespreid op een paard zitten en dat kan ervoor zorgen dat je je maagdelijkheid verliest. Of bijvoorbeeld later op de leeftijd als je richting de menstruatie gaat dan zeggen ouders ook wel eens dat je geen tampon mag gebruiken, omdat je je maagdenvlies kan beschadigen. Dat komt door gebrek aan kennis bij de ouders. En dat gebrek aan kennis wordt overgedragen aan de kinderen, waardoor je ze opvoedt met een waarheid die geen waarheid is."

*I.v.m. privacy is de naam gefingeerd.

Ster advertentie
Ster advertentie