Lifestyle

Deze 9 struggles herkent iedereen die een beugel had (of heeft)

foto: YouTube: Beugelbekkie NL
  1. Newschevron right
  2. Deze 9 struggles herkent iedereen die een beugel had (of heeft)

Voor velen vond de periode plaats rond het begin van de middelbare school, maar sommigen kiezen er op latere leeftijd voor: de beugeltijd. Een mond vol ijzer is niet echt comfortabel en er komen dan ook de nodige struggles bij kijken. Maar goed, alles voor een mooi gebit...

1. pijn

Om te beginnen: de pijn. Wat een hel was het wanneer je beugel was 'strak gedraaid'. Pijnlijke tanden zorgden er elke maand voor dat het eten van iets hards zoals een pistoletje vrijwel onmogelijk was.

2. etensresten

Een hele grote groep etenswaren wordt nogal gevaarlijk wanneer je een beugel hebt. Stukken spinazie, kip of drop tussen je beugel staan namelijk niet zo charmant.

3. eeuwig poetsen

En daardoor poetste je het liefst twaalf keer per dag je tanden (wat eigenlijk ook moest van de strenge orthodontist). In ieder geval na elke maaltijd.

4. ortho-bezoekjes

Zo ongeveer elke maand moest je langs de ortho om die draden, haken en elastiekjes in je mond weer strakker te laten zetten. Je knikte braaf ja wanneer er weer verteld werd dat je écht die buitenboordbeugel moest dragen. Bij elk bezoekje hoopte je weer te horen dat je beugel er binnenkort uit mocht. Het enige voordeel: je had altijd een smoesje om school te skippen.

5. stinkadem

De assistentes deden vaak het meeste werk, maar wanneer de orthodontist dan even boven je hoofd kwam hangen, moest je vaak je best doen om de koffielucht die uit zijn mond kwam niet in te ademen. Bijzonder hoe iemand die zich bezig houdt met mondhygiëne zo'n adem kan hebben...

6. HAPPEN

Veel (ex)-beugeldragers hebben trauma's opgelopen aan de dag dat ze een gipsafdruk moesten laten maken voor hun beugel. Een vormpje vol chemische prut werd tot ver achter in je mond geduwd, waardoor je amper lucht kreeg. Maakte je de fout om door je mond te ademen, eindigde je soms kokhalzend en half stikkend in de stoel. Sommigen kotsten zelfs bijna de assistente onder...

7. buitenboord

Als je 'geluk' had, moest je ook zo'n sexy buitenboordbeugel dragen. Die twee ijzeren pinnen die uit je mond staken, zorgden ervoor dat je je nachtrust wel kon vergeten.

8. awkward lach

Veel mensen hebben op de foto's uit hun beugeltijd nogal een geforceerde, awkward lach. Vooral als je, zoals de meesten, je beugel rond de brugklas had en dus midden in je puberteit zat.

9. losschietend spalkje
Dat je eindelijk van je beugel verlost bent, wil niet zeggen dat de ellende ophoudt. Veel ex-beugeldragers hebben namelijk nog een zogeheten spalkje tegen de binnenkant van hun tanden en die wil nogal eens losschieten bij het eten van iets hards. En dan moet je dus weer terug naar de ortho...

Ster advertentie
Ster advertentie