Lifestyle

Geen energydrinks meer bij de Aldi voor klanten jonger dan 14 jaar

  1. Newschevron right
  2. Geen energydrinks meer bij de Aldi voor klanten jonger dan 14 jaar

Ben je jonger dan veertien, dan krijg je vanaf 1 oktober bij de Aldi geen energydrinks meer mee. De supermarkt is de eerste in Nederland die deze leeftijdsgrens instelt.

ID

Net als bij alcohol, moeten kassamedewerkers vragen om legitimatie als zij twijfelen aan de leeftijd van een klant. De winkelketen heeft dit besluit genomen vanwege "de bezorgdheid in de samenleving over de consumptie van energydrinks door kinderen".

Schadelijk

Begin dit jaar vroegen kinderartsen dringend om de verkoop van energiedrankjes aan jongeren te verbieden. Volgens de artsen zijn er gevallen waarbij jongeren last kregen van vermoeidheidsklachten, hartritmestoornissen, leverfalen, stuiptrekkingen en meer door een hoge dosis energydrink. Dat komt door de grote hoeveelheid suikers, cafeïne en andere oppeppende ingrediënten.

Andere supermarkten

De vraag is nu of andere supermarkten het voorbeeld van Aldi gaan volgen. De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) hoopt van wel. Ook streven zij naar een hogere leeftijdsgrens voor het verbod. De drankjes zijn ook populair bij klanten die ouder zijn dan veertien jaar.

Onderzoek

Energydrinks zijn tegenwoordig ook steeds minder verkrijgbaar in ziekenhuizen en op scholen. Tot een landelijk verbod komt het voorlopig nog niet, want staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid wil daar nog niets van weten. Wel heeft hij een onderzoek laten doen naar de effecten van de drankjes.

Ster advertentie
Ster advertentie