Lifestyle

5 redenen om dit jaar op citytrip naar Ljubljana te gaan

  1. Newschevron right
  2. 5 redenen om dit jaar op citytrip naar Ljubljana te gaan

‘’De hoofdstad van Slovenië?’’ Het is een vraag waar mensen vaak niet 1-2-3 een antwoord op hebben. Het antwoord is echter leuker dan je verwacht. De schattige stad Ljubljana, gelegen aan de rivier Ljubljanica, is absoluut een bezoek waard en wel om deze 5 redenen:

1. Alles dichtbij

Slovenië heeft een prachtige ligging. Het is een klein land, dus je bent met het openbaar vervoer binnen no-time op fantastische plekken in het land, zoals Bled, Bohinj en Vintgar. Maar als je in Slovenië een auto tot je beschikking hebt, merk je pas écht hoe fantastisch de ligging van dit land eigenlijk is. Vanaf Ljubljana kun je binnen twee uur naar Italië, Kroatië, Oostenrijk of Hongarije rijden. Road trip time!

2. Jongerenwijk

De meest levendige wijk van Ljubljana is Metelkova - zeker in de avond. Het is een alternatieve wijk, die zich net iets buiten het centrum van de stad bevindt. Voorheen was het een verlaten legerkazerne, maar verschillende kunstenaars hebben de woningen gekraakt om te voorkomen dat het werd neergehaald. Die kunstenaars zitten er nog steeds, elke muur staat vol met prachtige street art en in de avond vinden er grote feesten plaats in de clubs en cafés.

3. STAD VAN DE LIEFDE

Ljubljana komt van het Sloveense woord Ljubljezen, wat 'liefde' betekent. En een romantische stad is het zeker. De rivier die dwars door de stad loopt, geeft Ljubljana een charmante uitstraling. De stad kent een prachtige architectuur met onder andere een prachtige drievoudige brug, die geïnspireerd is op Venetiaanse bruggen. En dat is slechts één van de vele bruggen in de stad, want ook de Drakenburg is indrukwekkend. Daar hoort een bijzonder verhaal bij, want volgens een legende zwaaien ze met hun staart als er een maagd over de brug loopt... Het kan haast niet anders in de grote steden, maar ook aan de Slagersbrug in Ljubljana hangen allemaal liefdesslotjes. Tijd om je liefde te bezegelen?

4. Uitgaan & uit eten

Langs de rivier Ljubljanica vind je allemaal leuke cafeetjes en restaurantjes, met allerlei soorten eten. Er zijn restaurants te vinden met traditionele Sloveense gerechten, maar eigenlijk vind je er de hele wereldkeuken: van Italiaans tot Mexicaans en van Iraans tot Mongools.

Ljubljana is niet de goedkoopste stad in die regio, maar de prijzen zijn absoluut een stuk fijner dan in Nederland. Zeker als je uit eten gaat, zul je merken dat je meer geld overhoudt dan je gewend bent. Perfect dus om daarna nog een drankje te doen in een van de populaire wijnbarretjes, een typisch biercafé of gewoon te gaan clubben natuurlijk! Ljubljana is een echte studentenstad, dus er is elke dag wel een feestje te vinden.

5. rondstruinen op de markt

De oude stad bevindt zich rond de rivier en bestaat uit gezellige winkelstraten, mooie pleinen en ontzettend veel marktjes door de hele stad. De stad is autovrij, dus het is een perfecte stad om lekker rond te struinen.

Op het grote marktplein is er elke dag markt, waar je fruit, groenten, bloemen, kruiden en Sloveense specialiteiten vindt. Het is een marktcomplex met onderaan een overdekte wandelgang. Daarin zitten kleine marktwinkeltjes waarin vers brood, kruiden en groenten worden verkocht. Er zou in eerste instantie een brug komen die de markt zou verbinden met de andere kant van het water, maar dat is nooit gebeurd. Daarom is de markt later verbonden met de drievoudige brug.

Ster advertentie
Ster advertentie