Lifestyle

Deze dansers zetten Woo Hah! op z'n kop!

  1. Newschevron right
  2. Deze dansers zetten Woo Hah! op z'n kop!

Headspins, waves en bodyrolls. Op Woo Hah! liet niet alleen het publiek z'n beste moves zien. Zo'n vijftien ervaren dansers trokken op het kleinste podium op Woo Hah! een groot aantal toeschouwers. Bij zieke breakdance moves en beat kills - precieze bewegingen op details in de muziek - ging het publiek los! Kijk mee naar de hoogtepunten van de breakdance versus hiphopdansers battle en maak kennis met een paar van de dansers.

funxvideo_5b4b9db3d1878

Video niet beschikbaar

Pro or nah?

Het niveau van urban dans in Nederland is de afgelopen jaren ontzettend gestegen. Ook is er meer aandacht voor. FunX maakte kennis met een aantal battle-deelnemers en vroeg hen hoe zij dachten over de situatie nu: hoe professioneel is urban dans?

// VIRGIL (26) //

"Ik begon acht jaar geleden met krump en nu ben ik iets langer dan een jaar ook bezig met dance hall. Ik was totaal onwetend in een ervaren groep. Het is een gekke combi, maar het werkt wel."

Je kunt nu in allerlei gebieden terecht met urban dance. Ook krump wordt groter. Je hebt dansevent IBE voor breakdance, maar tegenwoordig heb je ook krumpers achter Madonna en Beyoncé. Het is een jonge dansstijl, dus het moet nog groeien, maar het wordt steeds polulairder."

// TAMARA (25) //

"Ik ben nu bijna klaar met de tour Role Model van theatergezelschap Dox. Ook ben ik veel aan het repeteren voor een dansgroep waar ik in zit. En binnenkort organiseer ik met een ander danscollectief een house-evenement."

Urban dans is nu professioneel in de zin van er zit business in. Je kan jureren, lesgeven en er zijn veel commerciële opdrachten waar nu ook urban welkom is. Vroeger zochten castingbureau's meer naar klassiek geschoolde dansers. Ook in de theaterwereld zijn er meer mogelijkheden. Het werkveld wordt steeds groter."

// LUCIANO (17) //

"Ik doe regelmatig mee aan internationale battles en ik choreograaf op dit moment een theatershow in Duitsland, Am Köningsweg. Hoe ik daar terecht kom? Mensen in de wereld zien mij op YouTube en willen met mij werken. Zo ga ik in september ook door heel China workshops geven."

Hoe professioneel is urban dans? Hoe professioneel is voetbal, dat moet je je afvragen. Sommige dansers hier trainen nog meer dan pro voetballers. Het wordt zwaar ondergewaardeerd. Ik begin elke dag om 10:00 uur en dan kom ik om 00:00 thuis, met een beetje geluk om 23:00 uur. Mensen onderschatten urban dans heel erg, maar er zit heel veel werk in dat je met het blote oog niet ziet."

funxvideo_5b4b9ed9c35fa

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie