Lifestyle

Frozen-dorp wordt knettergek van Instagram-toeristen: "Blijf weg"

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Frozen-dorp wordt knettergek van Instagram-toeristen: "Blijf weg"

Misschien ken je die feeling wel: je wilt de perfecte foto maken op de ultieme Insta-spot, maar daar lopen nog duizenden toeristen rond met datzelfde idee. Eindresultaat: niet de foto die je in gedachte had met al die irritante mede-toeristen op de achtergrond. Toeristen willen nog wel eens doorslaan voor het perfecte plaatje op Instagram. Dat gevoel kent burgemeester Alexander Scheutz van het Oostenrijkse dorpje Hallstatt maar al te goed. Hij is namelijk he-le-maal klaar met de duizenden toeristen die elke dag naar Hallstatt komen.

Chinees namaakdorpje

Als je even snel de Wikipediapagina van Hallstatt checkt, lees je dat het dorpje niet eens 800 inwoners telt. Dat klinkt als de perfecte plek om lekker tot rust te komen. Mooi niet dus. De gekte begon in 2012 toen Hallstatt volledig nagebouwd werd in de Chinese provincie Guangdong. Ja, je leest het goed: een Oostenrijks dorpje in China. De Chinese toeristen vonden het zo geweldig dat ze natuurlijk ook het échte dorpje wilden zien en massaal naar Oostenrijk trokken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Frozen

Maar dat was nog niet alles, een tijdje later werd Hallstatt omgedoopt tot 'Frozen-dorp'. Het dorp werd in het nieuws en op social media genoemd als grote inspiratiebron voor de fictieve stad Arendelle in de succesvolle Disneyfilm. We hoeven je natuurlijk niet te vertellen hoe populair die film is over de hele wereld. Resultaat: nóg meer toeristen.

Stop de toeristen!

Nu wordt burgemeester Alexander Scheutz sehr, maar dan ook sehr gestoord van al die toeristen en smeekt hij hen op allerlei manieren weg te blijven. In gesprek met The Times vertelt hij: "Hallstatt is een belangrijk stukje cultuurgeschiedenis, geen museum. We willen het aantal toeristen met minstens een derde verminderen, maar we kunnen ze niet echt stoppen."

Ster advertentie
Ster advertentie