Money Moves

Lilly (27): "Ik werk met geldpotjes om bewust te zijn van mijn uitgaven"

foto: FunXfoto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Lilly (27): "Ik werk met geldpotjes om bewust te zijn van mijn uitgaven"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 27-jarige Lilly* haar verhaal.

Naam: Lilly
Leeftijd: 27
Studie: Verzorgende IG mbo niveau 3
Werk: Begeleider gehandicaptenzorg (28 uur)
Woonsituatie: Samenwonend
Netto-inkomen wit: €1800
Netto-inkomen zwart: €320
Nu op betaalrekening: €35
Nu op spaarrekening: €6000
Schulden: -

VASTE LASTEN

Aflossen hypotheek: €900
Gas, water, licht:
€150
Zorgverzekering:
€85
Telefoonabonnement: €23
Televisie:
€55
Sportabonnement: €45

KOSTEN LEVENSONDERHOUD (PER MAAND)

Boodschappen: €300
Thuisbezorgd:
€75
Overige uitgaven aan benodigdheden:
€75
Huisdieren (voer, speeltjes etc.):
€70
Shoppen:
€100
Sociale activiteiten:
€50

Hi Lilly, tof dat je meedoet aan Money Moves. Kun je vertellen waarom jij je hebt aangemeld?
"Ik ben zelf altijd heel erg benieuwd wat anderen verdienen en waar ze hun geld aan uitgeven, maar veel mensen schamen zich voor hun financiële situatie en praten er niet over. Misschien is iemand wel heel erg benieuwd wat je verdient in de gehandicaptenzorg of hoe het eraan toegaat als je werkt met geldpotjes. Vandaar dat ik me heb aangemeld, om anderen inzicht te geven en te helpen door transparant te zijn."

Waarom heb je ervoor gekozen om in de gehandicaptenzorg te werken?
"Ik zorg graag voor anderen, dus werken in de zorg was een logische stap. Ik heb eerst in de ouderenzorg gewerkt met dementerenden, maar dat paste niet bij me. Ik vond het lastig om met hen om te gaan. Toen heb ik een dagje meegelopen bij mensen met een geestelijke handicap en dat klikte meteen heel erg goed. Je kunt af en toe gewoon lekker gek doen en de cliënten reageren daar juist heel leuk en enthousiast op. Ik kan hier echt mijn ei kwijt en ik kan oprecht zeggen dat ik mijn baan zo leuk vind, dat het niet eens meer voelt als werk."

Wat is het gekste dat je hebt meegemaakt op je werk?
"Er gebeurt natuurlijk echt van alles. Ik heb heel veel agressie gezien. Een cliënt heeft bijvoorbeeld een keer een oor van een andere cliënt eraf gebeten. Dat soort dingen komen niet vaak voor hoor. Het is vooral heel leuk en grappig wat je meemaakt. Ik draai vooral nachtdiensten en ik hoor dan bijvoorbeeld om half 2 's nachts dat er een cliënt onder de douche staat in zijn pyjama. Dan ga ik erheen en zeg ik lachend: 'Hey, het is midden in de nacht. Kom, we gaan slapen.' De cliënt is zich dan van geen kwaad bewust, dat vind ik dan zo schattig."

Vind jij dat zorgmedewerkers genoeg erkenning krijgen?
"Ik denk dat vooral de 24-uurzorg erg wordt onderschat. Die mensen hebben bijna geen vrije dagen. De meesten staan, ook in het weekend en tijdens vaste feestdagen, van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat voor cliënten klaar. Daarom vind ik dat zorgmedewerkers meer credits verdienen."

Ben je blij met hoeveel je op dit moment verdient?
"Ik werk zelf 28 uur per week en draai vooral nachtdiensten om meer te kunnen verdienen. Een groter contract was niet mogelijk, omdat men in de zorg liever de uren verspreidt over verschillende mensen zodat de uren divers inzetbaar zijn. Ik ben blij dat ik op deze manier betrokken kan blijven, maar het is natuurlijk niet ideaal als je meer wil verdienen. Daarom haal ik nu mijn voordeel uit de onregelmatigheidstoeslag. Die ontvang je als je 's nachts of in het weekend werkt. Verder verdien ik wat extra bij als dierenoppas en schoonmaakster."

Wat doe je verder graag met je geld?
"Mijn partner en ik laten binnenkort een stuk aan ons huis bouwen. Daar zijn we voor aan het sparen. Verder hebben we een passie voor reizen. Daar willen we ook zoveel mogelijk geld voor aan de kant zetten. Om dat soort dingen te kunnen betalen, werken we heel gedisciplineerd met geldpotjes. Dat betekent dat we iedere maand ons salaris verdelen in verschillende potjes, waarmee we een specifiek budget voor bepaalde uitgaven hebben."

Kun je dat systeem verder toelichten?
"We hebben bijvoorbeeld een potje voor sociale uitgaven. Daar gaat iedere maand 50 euro naar toe. Als ik op het terras zit en het kost mij 15 euro, haal ik dat bedrag uit het potje sociale uitgaven. Als ik aan het einde van de maand iets leuks wil gaan doen, maar ik heb nog maar 4 euro in mijn potje voor sociale uitgaven, betekent het dat ik geen geld heb en thuisblijf. Hetzelfde geldt voor boodschappen. Stel dat we daar iedere week 50 euro voor uittrekken. Als we bij de kassa komen en het bedrag is 51,20 euro, staan we daar echt van: oké, wat doen we weg? Dit doen we puur om zoveel mogelijk te kunnen sparen voor de dingen die we écht graag willen doen in ons leven."

Was je altijd al zo bewust bezig met je geld?
"Nee, absoluut niet. Ik ben er altijd heel erg makkelijk in geweest. Mijn partner daarentegen is erg gedisciplineerd en spaart het liefst zoveel mogelijk. Daarom is dit een mooie middenweg, waarbij we van te voren bepalen hoeveel we per categorie uitgeven. Je hebt het dus ook volledig zelf in de hand en komt niet voor verassingen te staan. En je leert daardoor ook echt te genieten van de uitgaven die je doet, omdat je veel bewustere keuzes maakt. We proberen ook aan het eind van iedere maand samen even te reflecteren om te kijken wat we anders hadden kunnen doen."

Wat voor dingen komen er uit zo een reflectie?
"We beginnen over drie weken aan de verbouwing van ons huis. We hebben besloten dat we onszelf ook weer iets meer ruimte zullen geven voor andere uitgaven als we daarmee klaar zijn. Dan komt er in ieder potje 20 of 30 euro meer bestedingsruimte. Verder kan het zijn dat ik bijvoorbeeld iets online heb besteld, terwijl ik daar eigenlijk geen geld meer voor had in mijn geldpotje voor shoppen, haha. Het is goed om daar even bewust bij stil te staan. Uiteindelijk kan ik door dit systeem zelf tussen de 300 en 500 euro sparen per maand. Met onze gezamenlijke rekening kunnen we iedere maand minimaal 500 euro sparen en bij mijn partner ligt dat bedrag nog hoger, omdat ze ook een hoger inkomen heeft."

Heeft de huidige inflatie nog invloed gehad op jullie geldpotjessysteem?
"Ja, wij merken dat alles duurder is geworden. Daarom hebben wij het potje voor boodschappen iets ruimer gemaakt. Verder hebben we geluk wat betreft brandstofkosten, omdat mijn partner een auto van de zaak heeft en wij een gratis tankpas hebben. Daar boffen wij heel erg mee."

Denk jij dat geld gelukkig maakt?
"Het vervelende is dat we geld gewoon nodig hebben om te kunnen leven. Maar ik denk niet dat het gelukkig maakt. Net als dat mijn huis, mijn huis niet is als mijn vriendin en hond er niet zijn. Geld is onderdeel van ons leven en we moeten het op de juiste manieren inzetten, maar geluk heeft voor mij een andere betekenis."

Money Moves

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

*In verband met privacy is haar naam gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

Ster advertentie
Ster advertentie