Money Moves

Tyrell (24): "Ik heb Stacktember voor het 6e jaar op rij gefaald na 5 dagen"

foto: FunXfoto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Tyrell (24): "Ik heb Stacktember voor het 6e jaar op rij gefaald na 5 dagen"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren en jongvolwassenen wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 24-jarige Tyrell* zijn verhaal.

Naam: Tyrell
Leeftijd: 24
Studie: Muziekopleiding
Werk: Retailmedewerker
Woonsituatie: Thuiswonend
Netto-inkomen: €1300
Nu op betaalrekening: €1045
Nu op spaarrekening: €0
Spaarcash: €500
Studieschuld: €10.000

Vaste lasten

Voetbal: €28
Telefoonabonnement: €60
Spotify: €2,50
Crunchyroll: €7
Benzine: €30
Openbaar vervoer: €70
Kosten levensonderhoud (uitgaan, kleding, etc.): €300

Hey Tyrell, leuk dat je jouw verhaal wilt delen in Money Moves. Jij hebt afgelopen maand meegedaan aan Stacktember. Hoe ging dat?
"Ik heb dit jaar voor de zesde keer meegedaan aan Stacktember, maar het is me nog geen een keer gelukt om het af te maken. Het is zelfs zo dat ik ieder jaar na een paar dagen al gefaald heb. Ook dit jaar weer."

Hoe kan het dat het jou niet lukt om Stacktember vol te maken?
"Geld uitgeven is voor mijn gevoel op dit moment makkelijker en heftiger dan ooit. Er zijn zoveel prikkels. Overal kun je even snel iets te eten halen of even snel iets buyen. En alles is gewoon duur tegenwoordig, laten we dat ook vooral niet vergeten."

Met Stacktember neem je jezelf voor om te stacken. Hoe kan het dat je dan toch geld buiten je limiet gaat uitgeven?
"Uiteindelijk is het vooral luiheid en gemak. Je kunt bijvoorbeeld boodschappen doen en zelf eten maken. Maar als je met je matties bent, bestel je liever een kipvleugelschotel. Het is ook gewoon zo dat ik die doekoe gewoon heb. Op dat moment denk ik echt van: waarom zou ik het mezelf nu moeilijk maken, terwijl ik ook gewoon iets chills kan eten en het geld makkelijk kan missen? Hetzelfde geldt voor het pakken van een deelscooter. Als ik superver moet lopen of bijna te laat ben, denk ik: wat doe ik moeilijk? Dan pak ik hem gewoon en weet je wat het ook is? Je voelt het niet meteen, omdat de afschrijving digitaal is. Dus het voelt niet direct als een uitgave of als een grote drempel die je over moet. Het is super easy, dat is wat ik bedoel met dat je tegenwoordig supermakkelijk geld kan uitgeven."

Maar wat zijn dan toch redenen voor jou om ieder jaar weer mee te doen aan Stacktember?
"Je gaat toch vaker nadenken voordat je je geld uitgeeft. Ik dronk bijvoorbeeld heel veel energydrankjes. Ik ging me door Stacktember afvragen of ik het wel echt nodig had. Je gaat toch bewuster met je geld om. Op die manier laat Stacktember je dubbel nadenken over de dingen die je wel en niet nodig hebt in je leven."

Met welk bedrag zou je Stacktember wel klaren?
"Met een limiet van 200 euro moet het me wel lukken. Dat geld zie je ook steeds minder worden. Laten we eerlijk zijn: 50 euro is ook gewoon superweinig deze dagen. Als je een aankoop doet, is de helft al weg. Als je in de eerste week al de helft gespend hebt, ga je in de tweede week denken van: laat me de rest ook blowen, want ik ga dit toch niet redden. Ik wil mezelf soms wel pushen, maar uiteindelijk val ik toch terug en kies ik voor gemak. Want wat ik al zei: ik heb het geld gewoon. Wat doe ik dan moeilijk, bro?"

Ga je volgend jaar weer meedoen?
"Ik ga mijn mind er weer toe zetten. Ondanks dat je het einde niet haalt, zorgt het er wel voor dat je beter gaat nadenken over je uitgaven. Ik ben dus sowieso blij dat ik het probeer, want het heeft hoe dan ook impact op mijn lifestyle. Ik win er sowieso iets mee, iedere keer dat ik meedoe. Het laat me twee keer nadenken over mijn geld. Volgend jaar ga ik proberen om ook nog een derde keer na te denken."

Denk je dat geld gelukkig maakt?
"Nee, maar met geld kun je wel dingen kopen die je gelukkig maken. Geld op zichzelf maakt niet gelukkig. Maar als je weet wat je met geld wil doen, kun je wel heel gelukkig worden. De meest ongelukkige mensen zijn mensen met geld die niet weten wat ze ermee moeten doen. Als je weet wat je gelukkig maakt, kun je daar je geld aan uitgeven. Die doekoe krijgt uiteindelijk waarde als je er mooie dingen mee kan doen."

Money Moves

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

*In verband met privacy is zijn naam gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

Ster advertentie
Ster advertentie