Money Moves

Fouad (18): ''Ik heb 15.000 euro op mijn rekening terwijl ik alleen vmbo-kader heb afgerond''

foto: FunXfoto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Fouad (18): ''Ik heb 15.000 euro op mijn rekening terwijl ik alleen vmbo-kader heb afgerond''

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 18-jarige Fouad* zijn verhaal.

Naam: Fouad
Leeftijd: 18
Studie: vmbo-kader afgerond, nu tussenjaar
Werk: Junior verkoopadviseur bij autodealer (40 uur)
Woonsituatie: Thuis
Netto-inkomen: €1900
Studiefinanciering: -
Zorgtoeslag: €117
Nu op betaalrekening: €15.000
Nu op spaarrekening: -
Schulden: -

VASTE LASTEN

Zorgverzekering: €142
Telefoonabonnement: €30
Sportabonnement: €35
Kapper: €40

KOSTEN LEVENSONDERHOUD (PER MAAND)

Boodschappen: +/- €250
Shoppen: +/- €100

Hi Fouad, tof dat je meedoet aan Money Moves. Kun je vertellen waarom jij je hebt aangemeld?
"Ik zag in eerdere Money Moves-artikelen dat jongeren over het algemeen niet heel veel verdienen. Ik wil graag laten zien dat je op deze leeftijd met alleen een diploma van de middelbare school al best veel kunt verdienen. Verder hoop ik dat mensen door mijn verhaal beseffen dat je op deze leeftijd keuzes kunt maken om geld opzij te zetten voor je toekomst. Ik zie namelijk dat heel veel mensen moeite hebben om geld aan de kant te zetten en te sparen. Hopelijk beseffen mensen dat het wel kan, ook met een diploma van een 'laag' niveau."

Heb je tips voor die mensen?
"Wees gewoon jezelf. Doe vooral wat je leuk vindt. Bezig zijn met auto's was altijd al een soort hobby van me, daarom doe ik mijn werk nu met heel veel plezier. Kijk niet naar andere mensen, maar doe wat je zelf graag wil doen zodat je het ook lang volhoudt en jezelf kunt ontwikkelen. Het gaat namelijk niet alleen om het geld, maar het gaat er ook om dat je groeit als persoon en nieuwe dingen leert. Als je vindt dat je te weinig verdient of dat je te weinig kunt sparen, durf dan soms ook een duidelijke keuze te maken tussen iets leuks gaan doen of geld verdienen."

Wat ga je doen met het geld dat je nu op je betaalrekening hebt?
"Ik heb geen spaarrekening, maar dat betekent niet dat ik niet spaar. Ik vind het fijn om een rekening te hebben, waar ik gewoon al mijn geld op heb staan. Ik heb nu een tussenjaar, maar ik ben heel hard aan het sparen zodat ik volgend jaar naar het buitenland kan om daar te studeren. Ik ga naar Amerika. Dat is altijd al een droom van mij geweest. Vandaar dat ik nu echt hard aan het werk ben om zoveel mogelijk geld aan de kant te zetten voor dat avontuur."

Heel gaaf! Vind je het niet spannend om op 18-jarige leeftijd alleen naar Amerika te gaan?
"Voor mij is het niet per se spannend, maar gewoon heel leuk. Ik heb er heel veel zin in. Ik heb al veel dingen meegemaakt en heb in het verleden ook al twee jaar zonder mijn ouders moeten leven. Daardoor weet ik dat ik het wel kan en niet bang hoef te zijn."

Waarom heb je twee jaar zonder je ouders moeten leven?
"Dat was in Turkije. Ik was negen jaar toen we moesten vluchten vanwege de oorlog in Syrië. We zijn samen weggegaan, maar in Turkije bleef ik achter bij mijn oom en gingen mijn ouders verder. Natuurlijk is het niet leuk dat je zonder je ouders komt te leven. Helemaal op die leeftijd heb je je ouders graag bij je. Maar ik ben echt dankbaar dat ik dat heb meegemaakt. Als ik dat niet had meegemaakt, was ik niet de persoon geworden die ik vandaag de dag ben."

Kun je nog dingen herinneren van de oorlog?
"Ja absoluut. Ik was jong, maar wat ik daar gezien heb, vergeet je niet zomaar. Ik heb bommen op ons huis zien vallen en ik heb mensen voor mijn neus dood zien gaan. Dat was echt heftig om te zien. In dat opzicht heb ik op jonge leeftijd al veel meegemaakt."

Wat heftig man! Zijn er dingen die je uit die periode meeneemt naar nu?
"Ik besef me daardoor alleen maar meer dat ik me iedere dag graag bezig wil houden met dingen die ik echt leuk vind. Daardoor blijf ik niet zomaar op de straat hangen, maar doe ik mijn best en werk ik hard aan mijn doelen. Wat er ook gebeurt in het leven en in welke situatie je ook zit, probeer het gewoon positief te benaderen want het kan altijd erger. Er zijn altijd mensen die het minder goed hebben dan jij. Het is goed om daar soms bij stil te staan. Ik ben dankbaar dat ik dat heb meegemaakt en de persoon ben geworden die ik nu ben."

Wat doe je verder met je geld?
"Ik heb op dit moment in de ogen van veel mensen waarschijnlijk een heel saai leven. Voor mij is het echt hard werken om mijn dromen waar te maken. In mijn vrije tijd ben ik veel in de gym, ik doe MMA en kickboks. Af en toe chill ik wel met vrienden, maar dat kan ook zonder veel geld uit te geven."

Denk je dat geld gelukkig maakt?
"Ik vind dat geld niet echt gelukkig maakt. Vooral als ik kijk naar mijn verleden, was geld niet noodzakelijk om gelukkig te zijn. Maar het is wel een belangrijk middel wat je leven makkelijker maakt. Als je heel veel geld hebt, maar geen familie of goede vrienden, ben je denk ik niet echt gelukkig. Dus je hebt geld wel nodig, maar het is niet alles."

Money Moves

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

*In verband met privacy is zijn naam gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

Ster advertentie
Ster advertentie