Money Moves

Laura (17): "Ook met een supermarktbaantje kan je genoeg sparen"

foto: FunXfoto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Laura (17): "Ook met een supermarktbaantje kan je genoeg sparen"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 17-jarige Laura* haar verhaal.

Naam: Laura
Leeftijd: 17
Studie: Leidinggevende Travel and Hospitality (MBO)
Werk: Supermarktmedewerker (15-20 uur p/w)
Woonsituatie: Thuiswonend
Netto-inkomen: +/- €700
Nu op betaalrekening: €50
Nu op spaarrekening: €3900
Schulden: €0

Maandelijkse vaste lasten

Spotify: €5
Openbaar vervoer (weekenden): +/- €100
Telefoon:
€13

Kosten levensonderhoud (per maand)

Boodschappen: +/- €35
Uitjes:
+/- €35
Shoppen:
+/- €50

Hi Laura, leuk dat je meedoet aan Money Moves. Waarom heb jij je aangemeld?
"Heel veel mensen denken dat je als minderjarige niets verdient als je een bijbaantje hebt in een supermarkt. Ik wil laten zien dat je op financieel gebied wél iets kunt bereiken en dat je nog steeds tijd hebt voor leuke dingen als je hard werkt."

Vind jij dat er een slecht beeld bestaat over een baantje in de supermarkt?
"Naar mijn ervaring wel. Vaak wordt er gedacht dat je voor het minimumloon werkt. Dat ligt natuurlijk aan de supermarkt waar je werkt. Zelf werk ik bij de Aldi en dat verdient beter dan bij bepaalde andere supermarktketens. Als jongere kan ik er prima van leven."

Hoe bevalt je baantje als supermarktmedewerker?
"Ik heb een leuk team, waar ik heel blij mee ben. Ik ga er graag heen voor de gezelligheid, maar het werk zelf vind ik niet per se heel leuk. Mijn taken zijn achter de kassa staan, vakkenvullen en schoonmaken. Als ik weg kan, dan ga ik ook weg, maar als tijdelijk baantje is het helemaal prima."

Heb je al andere bijbaantjes op het oog?
"Momenteel niet. Ik zou graag in de horeca willen werken, omdat dat ook beter aansluit op mijn opleiding. Maar dat is op dit moment natuurlijk geen goed plan door de coronacrisis. Daarom vind ik het helemaal prima dat ik in de supermarkt kan blijven werken, het heeft ook allemaal geen haast."

Hoe bevalt je opleiding en wil je in de toekomst verder in die sector?
"Ik vind het enorm leuk, maar het is natuurlijk wel jammer dat ik nu weinig naar school kan en dat mijn stage waarschijnlijk wordt uitgesteld of zelfs geschrapt. Uiteindelijk wil ik doorleren om stewardess te worden."

Je hebt 3900 euro op je spaarrekening. Dat is niet mis op je zeventiende. Hoe belangrijk is sparen voor jou?
"Ik vind het heel belangrijk, omdat ik graag mijn rijbewijs wil halen. Daarvoor wil ik alvast genoeg geld hebben, zodat ik ook niet in situaties terechtkom waarin ik ineens geen geld meer heb om rijlessen te nemen. Daarnaast wil ik natuurlijk zo snel mogelijk een eigen autootje kopen zodra ik mijn rijbewijs heb. Daarom ben ik wat meer aan het doorsparen, dan maar even wat minder kleding kopen of leuke dingen doen."

Zet je je geld meteen opzij?
"Nadat ik mijn vaste lasten heb betaald, geef ik mezelf vaak een maandbedrag waarvan ik de rest van de maand kan leven. Wat overblijft, zet ik dan op mijn spaarrekening. Dat is meestal zo’n 300 euro. Ik kan dus genoeg opzij zetten en daar ben ik blij mee. In deze tijd kan je natuurlijk niet heel veel doen, waardoor het iets makkelijker wordt. Maar ook als er meer te doen is, lukt het vaak wel om genoeg te sparen. Mij heeft het vooral geholpen om voor een doel te sparen."

Krijg je veel financiële steun van je ouders?
"Ik krijg 50 euro per maand en mijn ouders betalen mijn opleiding, maar ik probeer niet te afhankelijk van hen te worden. Als ik bijvoorbeeld een keer mijn telefoon laat vallen, dan wil ik wel altijd genoeg geld hebben, zodat ik zelf een nieuwe telefoon kan kopen. Ook betaal ik af en toe mee aan boodschappen voor thuis als ik bijvoorbeeld wil gaan koken. Dat geld hoef ik dan ook niet van mijn ouders terug te hebben."

Denk jij dat geld gelukkig maakt?
"Uiteraard kan je zonder geld veel leuke dingen ondernemen, maar er zijn ook veel dingen waar je wél geld voor nodig hebt. Ik denk niet dat geld per se gelukkig maakt, maar het is natuurlijk wel handig om het te hebben."

Money Moves

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

*In verband met privacy is haar naam gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

Ster advertentie
Ster advertentie