Money Moves

Milad (28): "Een groot huis kunnen kopen maakt mij gelukkig"

foto: FunXfoto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Milad (28): "Een groot huis kunnen kopen maakt mij gelukkig"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren en jongvolwassenen wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 28-jarige Milad* zijn verhaal.

Naam: Milad
Leeftijd: 28
Studie: Commerciële economie afgerond
Werk: Accountmanager in IT-branche
Woonsituatie: Samenwonend
Netto-inkomen: €2650
Nu op betaalrekening: €1600
Nu op spaarrekening: €15.000
Nu op beleggingsrekening: €10.000
Studieschuld: €15.000

VASTE LASTEN

Aflossenypotheek: €800
GWL:
€200
Aflossen studieschuld: €100
Zorgverzekering: €150
Autoverzekering: €80
Telefoonabonnement: €20
Sportabonnement: €25

KOSTEN LEVENSONDERHOUD (PER MAAND)

Boodschappen: €350
Benzine:
€300
Leuke dingen doen: €250

Hi Milad, tof dat je meedoet aan Money Moves. Kun je vertellen waarom jij je hebt aangemeld?
"Ik zie veel mensen voorbij komen die zeggen dat geld niet gelukkig maakt. Daar ben ik het in zekere zin wel mee eens, alleen vind ik dat er wat nuance mist. Verder zie ik dat mensen bang zijn dat ze met een studieschuld geen mooi huis kunnen kopen. Dat is mij wel gelukt, dus ik wilde graag mijn verhaal delen om te laten zien dat je veel dingen naar je hand toe kunt zetten, zolang je maar een bepaald doel voor ogen hebt en er hard voor werkt. In mijn ogen is angst een slechte raadgever. Probeer uit te gaan van het positieve en kansen in je voordeel te gebruiken."

Heb je geen problemen ervaren met het kopen van een huis?
"Ik heb afgelopen zomer een huis gekocht samen met mijn vriendin en ben enkel tegen de problemen aangelopen die je ook zou hebben zonder studieschuld. De huizenmarkt is momenteel erg complex en we hebben flink boven de vraagprijs moeten bieden om het te kunnen bemachtigen. Tijdens het traject werd er wel gevraagd naar mijn studieschuld, maar die informatie heb ik niet doorgegeven. Ze mogen dit ook niet controleren, alleen kun je in de problemen komen op het moment dat je de hypotheekkosten niet meer kunt betalen. Ik ben daar niet bang voor, het geeft mij eigenlijk alleen maar meer motivatie om hard te blijven werken."

Begrijp je wel dat anderen bang zijn voor de consequenties als ze hun studieschuld niet doorgeven?
"Natuurlijk begrijp ik dat. Maar dat is juist ook hetgeen wat ik wil aanstippen. Het systeem is niet gemaakt om iedereen het voordeel van de twijfel te geven. Dat zou teveel risico opleveren voor de partijen die grof geld verdienen, zoals de overheid en bedrijven binnen de huizenmarkt. Ik probeer zelf te kijken naar mogelijkheden binnen het systeem die in mijn voordeel kunnen uitpakken. En ik denk dat veel meer mensen dat zouden moeten doen. In een jaar tijd is mijn huis alweer 50.000 euro in waarde gestegen. Mocht ik nu in de problemen komen met het betalen van mijn hypotheek, verkoop ik mijn huis en heb ik alsnog winst gemaakt. De maatschappij is in mijn opinie teveel ingesteld op angst en dingen die fout kunnen gaan. Ik denk dat het goed is om je mind te voeden met positieve gedachten en kansen aan te grijpen zodra deze zich voordoen. Laat je niet teveel leiden door de media, je omgeving of mensen die zelf vanuit angst leven."

Is dat ook de reden dat je bezig bent met beleggen**?
"Ik heb tijdens mijn studie veel gegokt online gegokt. Ik hou van voetbal en vond het leuk om op wedstrijden te wedden. Ik zette dan eigenlijk altijd in op grote teams, zoals FC Barcelona en Real Madrid. Ik zette dan gewoon een groot bedrag in op een lage quotering, waardoor ik een paar honderd euro winst had met een laag risico. Als je 1000 euro inzet op een quotering van 1.20, levert je dat 200 euro op. Uiteindelijk werd ik door de goksite die ik gebruikte gelimiteerd op de bedragen die ik kon inzetten en werd de wetgeving in Nederland aangepast, waardoor je enkel nog maar via bepaalde goksites kon spelen. Je moet weten dat goksites je speltactiek manipuleren op het moment dat je veel geld aan ze verdient. Vanaf toen ben ik mij gaan verdiepen in beleggen. Ik heb voor mijn verjaardag een boek gevraagd om er meer over te leren en ik sta 's ochtends vroeg op om mij voor het werk in te lezen en nieuwe dingen te leren. Ik geloof dat je alles kunt doen in je leven wat je maar wil, je moet er alleen wel hard voor werken en niet alleen maar de hele dag klagen."

Wat doe je verder graag met je geld?
"
Ik doe graag leuke dingen met mijn familie. Ik was 1 jaar oud toen ik met mijn ouders vanuit Afghanistan naar Nederland ben gevlucht. Ik heb een aantal jaar in asielzoekerscentra gewoond en heb mijn ouders zien vechten voor onze toekomst. Dat is van jongs af aan al mijn drijfveer geweest om het maximale uit het leven te halen. Als je gevlucht bent voor de oorlog, ben je niet meer zo snel bang voor dingen die fout kunnen gaan. Alles wat ik nu verdien, deel ik het liefst met mijn familie. De deur staat altijd open voor ze om langs te komen en de kasten liggen vol met genoeg eten en drinken zodat we niks tekort komen. We hebben hier hard voor gewerkt en ik vind het belangrijk om daar samen van te genieten."

Denk je dat geld gelukkig maakt?
"In zekere zin wel. Ik ben zo ongelooflijk blij met mijn huis. Hij is zo groot en als mijn familie langskomt, kan iedereen blijven slapen. Dat maakt mij gelukkig en zonder geld had ik het niet kunnen kopen. Verder heb ik een mooie auto waar ik in rond kan rijden. Dat maakt mij blij en trots. Natuurlijk zou ik altijd mijn familie en vrienden boven geld kiezen, maar als je zegt dat geld je niet gelukkig maakt, weet je waarschijnlijk niet wat je met het geld wil doen. Als je dromen hebt die je wil waarmaken, heb je geld nodig. Zonder geld ben je niks waard op deze wereld. Je kunt dan niet de reis maken waar je altijd al van gedroomd hebt of je kinderen geven wat ze verdienen. Ik vind het jammer dat mensen geld als iets negatiefs zien. Het krijgt een hele mooie waarde als je weet wat je ermee wil doen. Daarmee kun je jezelf en de mensen waar je om geeft gelukkig maken."

Money Moves

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

*In verband met privacy is zijn naam gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

**Let op, beleggen en gokken brengt risico’s met zich mee.

Ster advertentie
Ster advertentie