Money Moves

Maria (24) zit in de Ziektewet: "Ik wil weer verder met mijn normale leven"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Maria (24) zit in de Ziektewet: "Ik wil weer verder met mijn normale leven"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 24-jarige Maria haar verhaal.

Naam: Maria
Leeftijd:
24
Studie:
Mbo 4 Allround Schoonheidsspecialist
Werk: Vervangend assistent manager bij drogist (37 uur)
Woonsituatie: Samenwonend in huurwoning
Netto-inkomen (ziektewet):
€1690
Zorgtoeslag: €74
Nu op betaalrekening: €1792
Nu op spaarrekening: €25500
Studieschuld: Geen

VASTE LASTEN

Huur + G/W/L + internet: Betaald door vriend
Zorgverzekering:
€153
Telefoonabonnement:
€36
Disney+:
€7,99
Autoverzekering:
€62
Wegenbelasting:
€35
Rechtsbijstandsverzekering: €6
Wegenwacht: €13

KOSTEN LEVENSONDERHOUD (PER MAAND)

Boodschappen: ±€300
Kosten verzorging katten + cavia's:
±€35
Benzine:
±€90
Shoppen:
±€50

Hey Maria, leuk dat je meedoet aan Money Moves. Waarom heb jij je aangemeld?
"Ik heb vanuit huis meegekregen dat het handig is om altijd geld op je spaarrekening te hebben. Ook al heb je een zware maand en zet je maar twintig euro opzij, het werkt altijd. Als er een onverwachte rekening binnenkomt, kun je het dan betalen. Dat vind ik belangrijk om te delen met anderen."

Kun jij wat meer vertellen over het werk dat je doet: wat houdt een vervangend assistent manager in?
"Ik werk al sinds mijn vijftiende bij de drogist, toen nog als weekendhulp. Drie jaar geleden ben ik doorgegroeid naar eerste verkoopster. Ik wilde ook nog doorgroeien tot assistent manager, maar vanwege privéomstandigheden stond dat even op een laag pitje. Maar toen onze assistent manager wegging, nam ik veel taken over. Ik vroeg toen of ik benoemd kon worden tot assistent manager, maar dat kon niet zomaar. Daarom werd ik benoemd tot vervangend assistent. Dat betekent dat ik een toeslag van 100 euro op mijn salaris krijg, maar nog niet het volledige salaris van die functie ontvang."

Op dit moment is de situatie sowieso anders, want je zit in de Ziektewet. Hoe komt dat?
"Ik heb altijd al last gehad van mijn rugklachten, maar zes maanden geleden, na een val op werk, is het erger geworden. De eerste week ben ik toen thuisgebleven en daarna probeerde ik weer aan de slag te gaan. Toen ik na een dag werken thuiskwam, voelde ik mijn rechterbeen niet meer."

Wat heftig! Hoe gaat dat nu?
"Ik heb allerlei onderzoek gehad, maar de artsen konden niks vinden. Ze vermoedden dat er sprake kon zijn van de ziekte van Lyme of MS, maar er is tot op de dag van vandaag niks afwijkends gevonden. De onderzoeken hebben me heel veel stress opgeleverd. Eerst was mijn doel: ik wil weten wat ik heb. Nu is mijn doel: ik wil verder met mijn normale leven."

Hoe ga je dat voor elkaar krijgen?
"Binnenkort ga ik naar een revalidatiecentrum voor een intake. Dan gaan we een plan van aanpak maken om te kijken hoe ik weer honderd procent aan het werk kan gaan. Momenteel werk ik twee dagen in de week twee uurtjes. Ik zou wel meer willen werken, maar mijn lichaam kan dat niet aan."

Hoe zit het nu dan met je salaris?
"De toeslag die ik kreeg als vervangend assistent manager is sowieso vervallen. Verder krijg ik nu nog mijn volledige salaris uitbetaald. Vanaf volgende maand wordt dat 90 procent van mijn salaris."

Ben je daar tevreden mee?
"Ja, maar meer zou fijn zijn. Maar ik kan me er wel mee redden."

Heb je erover nagedacht om een hele andere baan te kiezen?
"Ik heb daar zeker over nagedacht, maar ik zou gewoon niet weten wat ik dan moet doen. Het werken als schoonheidsspecialist - waar ik eigenlijk voor heb gestudeerd - vind ik leuk, maar dat is ook zwaar werk. En ik kan ook niet de hele dag zitten vanwege mijn rug, dus er blijft niet veel over. Daarnaast vind ik het werken bij de drogist gewoon heel leuk, dus ik zou dat willen blijven doen."

Je vertelde al dat sparen voor jou heel belangrijk is. Momenteel staat er ruim 25.000 euro op je spaarrekening. Hoe ben je daaraan gekomen?
"Vanaf mijn eerste allereerste salaris bij de drogist heb ik gespaard. Ik had toen een doel: ik wilde mijn ogen laseren. Toen ik het bedrag, zo'n 5000 euro, bij elkaar had, bleek het laseren helemaal niet mogelijk te zijn met mijn ogen. Omdat ik toch al zoveel geld had gespaard, besloot ik maar gewoon verder te sparen zonder specifiek doel."

Hoeveel spaar je tegenwoordig per maand?
"Als ik al mijn rekeningen aan het begin van de maand heb betaald, kijk ik wat er over is en wat ik kan missen. Dan zet ik dat opzij. Vanwege corona geef je nu sowieso minder uit, dus als ik aan het einde van de maand nog geld over heb, dan zet ik dat ook opzij."

Heb je inmiddels al wel een spaardoel?
"We wonen nu nog in een huurhuis, dus op een gegeven moment willen we wel een huis kopen. Daar heb je veel eigen geld voor nodig, ook om nieuwe meubels van te betalen. Dus dat is nu mijn doel."

Wat zijn verder nog je doelen voor de toekomst?
"Sowieso beter worden. Dat mijn rug weer normaal functioneert. En hopelijk assistent manager worden bij de drogist."

Denk jij dat geld gelukkig maakt?
"Ik zeg altijd: geld maakt niet gelukkig, maar het is wel makkelijk om te hebben."

Money Moves

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie