Money Moves

Cezanne (34): "Ik heb vrijwilligerswerk gedaan toen ik van mijn verslaving wilde afkomen"

foto: FunXfoto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Cezanne (34): "Ik heb vrijwilligerswerk gedaan toen ik van mijn verslaving wilde afkomen"

Hoeveel verdien je, welk bedrag staat er op je spaarrekening en waar geef je het meeste geld aan uit? Iedereen besteedt zijn geld op een andere manier. De meeste mensen praten hier liever niet over, omdat ze hun geldzaken privé willen houden. In FunX Money Moves doen jongeren en jongvolwassenen wél een boekje open over hun financiële situatie. Deze week deelt de 34-jarige Cezanne zijn verhaal.

Naam: Cezanne
Leeftijd: 34
Studie: Engineering Design & Innovation (niet afgemaakt)
Werk: Eigen aannemersbedrijf
Woonsituatie: Samenwonend
Netto-inkomen: +/- €2500
Nu op betaalrekening: €2100
Nu op spaarrekening: -
Nu op beleggingsrekening: €500
Schulden: € 1500

VASTE LASTEN

Huur inclusief gas, water en licht: €800
Zorgverzekering: €152
Telefoonabonnement: €52
Sportabonnement: €40

KOSTEN LEVENSONDERHOUD (PER MAAND)

Boodschappen: €300
Date nights: €200

Hi Cezanne, tof dat je meedoet aan Money Moves. Kun je vertellen waarom jij je hebt aangemeld?
"Ik wil graag impact maken en jongeren laten zien dat je ook iets kunt bereiken als je je school niet hebt afgemaakt. Het is daarbij belangrijk om te begrijpen hoe geld werkt. Ik heb geleerd hoe ik geld voor mij kan laten werken en dat wil ik graag meegeven aan anderen. In plaats van 600 euro aan een schoen uit te geven, kun je het ook ergens in investeren zodat het over tien jaar 6000 euro waard is."

Je hebt geen spaarrekening. Kun je uitleggen waarom?
"Ik geloof niet in een spaarrekening bij de bank, omdat je geld steeds minder waard wordt. Als je een spaarrekening hebt bij de bank, hangt de waarde van je geld af van wat de inflatie doet. Maar als je nou leert om je geld ergens in te steken waardoor het meer waard wordt of minimaal hetzelfde blijft, kun je dat in mijn ogen beter doen dan je geld op een spaarrekening te zetten. Je kunt het bijvoorbeeld investeren* in een bedrijf, in goud of in cryptocurrency en NFT's. Ik zit zelf nog in de beginfase en heb al heel veel geleerd. Je moet er wel geduld voor hebben, het is niet zo dat je even snel geld kunt maken. Maar ik geloof dat het zich later allemaal gaat uitbetalen. Het belangrijkste is om een plan te hebben voor bijvoorbeeld de komende twintig jaar. Vervolgens hou je je aan het plan en schakel je bij waar nodig."

Wat is de reden dat je je opleiding niet hebt afgemaakt?
"Ik was toen 21 jaar oud en zat in een andere fase van mijn leven. Ik was toen met de verkeerde dingen bezig en zat in de criminaliteit. Ik verdiende mijn geld op andere manieren, waardoor ik niet gefocust was op het afronden van mijn school. Mijn leven bestond uit uitgaan, leuke dingen doen en drugs gebruiken."

Wanneer vond de omslag plaats?
"Ik was vier jaar geleden op een afterparty en had toen een besefmoment. Ik zag op een tafel links van me drugs en sigaretten liggen. Recht voor me zag ik iemand knock-out gaan op een bank en rechts van me zag ik iemand liggen in een bed alsof hij opgebaard was. Ik keek naar die drie situaties en het leek alsof iemand me probeerde te vertellen: als jij hiermee doorgaat, zijn dit de fases waar je doorheen gaat voordat je aan je eind komt. Ik dacht toen dat ik paranoïde werd en ben, zonder iets te zeggen, meteen naar huis toe gegaan. Ik woonde in die periode weer bij mijn moeder, omdat ik mijn huis was kwijtgeraakt door alles wat er gebeurde in mijn leven. Toen ik de volgende dag wakker werd, ben ik een nieuw leven ingegaan."

Hoe ga je van iemand met een drugsverslaving naar iemand met een eigen bedrijf?
"Ik was zo klaar met mijn oude leven dat ik zelfs een touw had hangen om er een einde aan te maken. Iets in me heeft me de kracht gegeven om aan mezelf te werken. Ik heb mensen uit mijn verleden uit mijn leven gewist en ben me op mezelf gaan focussen. Ik ben toen naar Frankrijk gegaan om daar op een boerderij te werken. Helemaal alleen met je eigen gedachtes bezig zijn en verder niks. Toen ik terugkwam had ik een andere gedachtegang gecreëerd. Ik ging vervolgens vrijwilligerswerk doen in Amsterdam Zuid-Oost om gewoon bezig te blijven en nieuwe mensen te leren kennen. Daar leerde ik ondernemers kennen die bijvoorbeeld sociale projecten deden in Amsterdam en jongeren hielpen. Ik heb op die manier een netwerk opgebouwd met mensen die impact maken en anderen graag helpen, waardoor ik geïnspireerd raakte om ook iets voor mezelf te beginnen."

Hoe kom je er dan bij om een aannemersbedrijf te starten?
"Ik ben eerst een uitzendbureau gestart om jongeren te helpen die in een zelfde soort gat waren gevallen als ik. Daar was veel energie voor nodig en ik besefte dat ik eerst mezelf moest helpen, voordat ik anderen kon helpen. Het was ook belangrijk om financieel krachtiger te staan, voordat ik dat goed kon doen. In de tussentijd deed ik ervaring op als aannemer en besefte ik dat het mij best goed afging. Ik kan namelijk heel goed een connectie maken met mensen en als aannemer is het belangrijk om de juiste mensen met elkaar in contact te brengen. Ik ben zelf verantwoordelijk voor de werkvoorbereiding. Je moet mij niet vragen om je huis te renoveren, maar ik kan er wel voor zorgen dat de juiste mensen je daarbij helpen. Uiteindelijk vind ik het wel grappig dat mijn werk in lijn ligt met de opleiding Engineering Design & Innovation, waar ik veertien jaar geleden mee gestopt ben."

Wat is het belangrijkste dat je aan jongeren mee wil geven?
"Ik zat in een hele vervelende fase in mijn leven, waarin ik veel meemaakte, maar er met niemand over praatte. Ik ben opgevoed door de straat en daar leer je dat je als stoere jongen niet mag huilen. Je moet altijd hard en sterk blijven. Mijn leven is op een positieve manier veranderd toen ik dat van mij af heb gezet. Ik ben hulp gaan zoeken, ben met mensen gaan praten en heb heel hard gehuild. Mijn moeder heeft mij enorm geholpen.
Ik heb door alle tegenslagen die ik heb meegemaakt, geleerd hoe het leven echt werkt. Ik ben er nu samen met mijn vriendin op gefocust om anderen te helpen met de kennis die ik heb opgedaan. Zo zijn we bezig met een educatieplatform om jongeren te helpen. We willen voorkomen dat ze dezelfde fouten maken die ik vroeger heb gemaakt en helpen ze ook bij het krijgen van financiële educatie."

Ben je blij met je financiële situatie?
"Ja, ik ben zeker blij. Ik woon samen met mijn vriendin en krijg energie van de dingen waar we mee bezig zijn. We hebben een eigen educatieplatform, we coachen jongeren en geven workshops. Verder heb ik een eigen aannemersbedrijf en leer ik iedere dag over de beleggingen die ik doe. Dat is een leuke en leerzame bezigheid. We are just enjoying life at the moment."

Denk jij dat geld gelukkig maakt?
"Nee, dat denk ik niet. Ik denk wel dat het gelukkig maakt als je echt van tevoren weet waar je het aan wil besteden. Het is in mijn ogen daarom belangrijk om geld als middel te gebruiken en niet als einddoel."

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfbeschadiging, zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.

Money Moves

Ben jij een spender, of spaar je liever voor later? Geef jij je hele salaris uit aan eten of besteed je je money het liefst aan een nieuwe outfit? Voor een portrettenreeks zijn wij zijn benieuwd hoe jij met je geld omgaat! Wil jij wat meer vertellen over je financiële situatie? Meld je hier aan!

*Let op, beleggen brengt risico’s met zich mee.

Ster advertentie
Ster advertentie