Music

Zouk groeit in populariteit

  1. Newschevron right
  2. Zouk groeit in populariteit
Zouk is erg populair in Rio de Janeiro, São Paolo, Londen en New York. In Europa is het vooral populair in Frankrijk, maar deze passievolle muziek is Nederland nu ook aan het veroveren. Nelson Freitas, Gil Semedo, Ray Neiman, Kassav en Kaysha zijn topartiesten binnen het zoukgenre en bij FunX zijn dit zeker geen onbekende namen.

Ook in Nederland wordt er volop zoukmuziek gemaakt! De Rotterdamse Suzanna Lubrano (geboren in Kaapverdië) scoorde internationaal met Tudo Pa Bo en haar single Taxi hoor je ook regelmatig op FunX voorbij komen. Ook de dansstijl van zouk is een serieuze concurrent voor het salsadansen aan het worden. Tegenwoordig kun je in bijna elke salsadansschool ook zouk leren.

De muziek komt oorspronkelijk uit de Franse en Kaapverdische eilanden, maar de dansstijl ontwikkelde zich in Brazilië. Het begon allemaal met de snelle zoukdans, zoals de lambada, maar dit breidde zich uit tot verschillende stijlen waaronder ook de tragere zoukdans, ook wel zouklove genoemd (In Kaapverdië kennen ze het ook wel als Kizomba). Zouklove is momenteel het populairst. Het ritme heeft een rustig, zacht, sensueel karakter en de teksten van de liedjes gaan vaak over liefde en gevoelskwesties. Bij zouk wordt op een romantische en sensuele manier tegen elkaar aan gedanst.

Leer de basisstappen van Zouk (In het Frans, maar je hoeft het niet te verstaan om het te begrijpen)Check hieronder de videoclip van Kaysha’s Something Going On(Een andere aanrader is de megahit Deeper van Nelson Freitas!)
Ster advertentie
Ster advertentie