Music

Schietpartij op Finse school

  1. Newschevron right
  2. Schietpartij op Finse school
Op een school in het West-Finse Kauhajoki heeft een 22-jarige leerling een bloedbad aangericht. Hij schoot negen leerlingen dood, verwondde twee anderen, stichtte brand en probeerde zichzelf vervolgens van het leven te beroven.

De dader drong rond kwart voor elf in de ochtend de school voor beroepsonderwijs binnen en opende het vuur op een groep leerlingen die op dat moment examens maakten.

Ooggetuigen zeggen dat hij een groot kaliber pistool had en een bivakmuts, zwarte kleding en had een grote tas bij zich droeg. Er werd even gedacht dat hij explosieven bij zich had.

Volgens de rector van de school waren er ongeveer 150 leerlingen in het gebouw tijdens de schietpartij. Rond kwart over twaalf had de politie, die ook zou zijn beschoten door de dader, de situatie onder controle. Wel moest de brandweer op verscheidene plekken in het gebouw kleine brandjes doven.

De schutter heeft zichzelf in het hoofd geschoten maar leeft nog. Hij is overgebracht naar een ziekenhuis in Tampere. De andere gewonden zijn naar ziekenhuizen in Seinäjoki en Tampere gebracht. Hoe ze er aan toe zijn is niet bekendgemaakt.

De jongeman die een bloedbad aanrichtte op een school in het Finse plaatsje Kauhajoki, is waarschijnlijk de man die de afgelopen weken diverse schietfilmpjes op videosite YouTube heeft gezet.


Klik op het plaatje voor de video

In november had er in Finland ook al een schietpartij op een school plaats. Een jongen schoot toen acht mensen dood en sloeg daarna de hand aan zichzelf. Finland kent na de Verenigde Staten en Jemen het grootste wapenbezit per hoofd van de bevolking. Op slechts 5 miljoen inwoners zijn er namelijk meer dan twee miljoen handvuurwapens.Ster advertentie
Ster advertentie