Music

Vijf Ramadantips voor vastende sporters

  1. Newschevron right
  2. Vijf Ramadantips voor vastende sporters
De Amsterdamse sportschool Ultimate Fitness is tijdens de vastenmaand langer open dan normaal. Op die manier hoeven moslimleden niet te trainen op een lege maag.

Voor degenen die tijdens de Ramadan toch door willen blijven sporten zonder hun lichaam aan te tasten, hebben we een vijftal tips waardoor je je lichaam niet te veel onder druk zet.
Klik hier om de Ramadan fitness tips te bekijken!

De aankomende jaren gaat de Ramadan steeds dieper de zomer in. Dit betekent dat de dagen ook steeds langer gaan duren en het vasten zwaarder wordt. Daarom hebben we een aantal tips voor jou als je je sportrooster door wilt zetten, of het nu op de sportschool is of thuis.

1. Pas je doelen aan. Als je als doel hebt om af te vallen, je conditie op te schroeven of spieren te kweken, zet je doel dan tijdelijk in de ijskast. In de Ramadan maand kun je namelijk beter je huidige vorm behouden, dan door gaan op dezelfde voet. Doordat je niet de hele dag door kunt eten, kan het zijn dat je door fitnessen of afvallen je energie zodanig vermindert dat het je immuun systeem aantast. Dus in plaats van te veel energie uit je lichaam te persen, kun je beter je vorm behouden.

2. Verminder de intensiteit van je oefeningen. Door de intensiteit te verlagen kan je je energie reserves niet aantasten wat dus ook geen negatieve invloed heeft op je lichaam. Sprint je normaal tien minuten op de loopband? Ga in de Ramadan maand dan tien minuten joggen. Til je veertien kilo in gewichten? Verlaag dit dan tot acht in deze maand. En train je normaal een uur, maak er dan een half uur of drie kwartier van.

3. Combineer cardio en gewichten. Normaal doe je cardio en gewichtheffen op verschillende dagen, maar tijdens de Ramadan is het slimmer om ze te combineren in een circuittraining en zo wat energie te besparen. Een circuittraining bestaat vaak uit drie tot zes oefeningen waarmee je in korte tijd vet verbrand maar ook aan je conditie werkt. Denk hierbij aan push ups, sit ups en Jumping Jacks.

4. Wees streng voor jezelf. Vergeet niet dat je 's ochtends vroeg op moet staan en dan 14 tot 16 uur niet kunt eten. Doe wat je kunt doen aan fitness, maar maak het niet te zwaar voor jezelf. Het gaat er in deze maand om dat je je conditie behoudt en niet dat je jezelf flink oppompt. Wees streng voor jezelf en hou hier rekening mee.

5. Ga trainen wanneer je je het meest fit voelt. Forceer niets. In de Ramadan maand kun je het beste naar je lichaam luisteren. Train dus niet iedere dag om 19uur omdat je dat ooit met jezelf afgesproken hebt. Doe je oefeningen op het moment van de dag waarop je je het meest fit voelt. Wat je bijvoorbeeld kunt doen is 20 minuten eerder op staan, je oefeningen doen, eten en weer gaan slapen. Let de eerste dagen goed op de tijden waarop jij je fit voelt en pas je daar goed op aan.

Veel succes in de Ramadan maand, zowel met het vasten als met het sporten!



Bron: Articlerich.com
Ster advertentie
Ster advertentie